SB UN sutra o rezoluciji o Krimu

Ujedinjene nacije -- Savet bezbednosti UN održaće sutra vanrednu sednicu na kojoj treba da se glasa o rezoluciji zapadnih zemalja koja osuđuje održavanje referenduma na Krimu.

Izvor: Beta, AFP
Podeli

Sednicu je sazvao SAD i diplomate očekuju da će Rusija, stalna članica SB, uložiti veto na tekst dokumenta.

Jedan zapadni diplomata je rekao da je neizvesniji stav Kine koja često stane na stranu Rusije u Savetu bezbednosti, posebno prilikom glasanja o Siriji, jer je Kinezima neprijatno.

Taj diplomata je rekao da su dva principa kineske diplomatije koje je kineski ambasador stalno ponavljao tokom šest sednica Saveta bezbednosti o ukrajinskoj krizi - nemešanje u unutrašnje stvari i poštovanje teritorijalnog integriteta - biti dovedeni u pitanje nedeljnim referendumom na Krimu.

Na referndumu će stanovnici Krima odlučivati o tome da li žele da se odvoje od Ukrajine i pripoje Rusiji.

"Jedini cilj ove rezolucije je da se postigne da Kina bude uzdržana i da se na taj način istakne sve veća izolacija Rusije", rekao je drugi diplomata.

Predlog rezolucije napisan je vrlo odmereno tako da bi Peking mogao da ga prihvati. U njoj se ne navodi eksplicitno Rusija niti se traži
povlačenje ruskih vojnih pojačanja sa Krima, takođe se ne govori o sankcijama.

U predloženoj rezoluciji se navodi da referendum ne može da ima nikakvu važnost i da ne može da predstavlja osnovu za bilo kakvu izmenu statuta Krima.

Traži se od svih zemalja da ne priznaju rezultate referenduma i da ne preduzmu nikakvu akciju koja bi mogla biti protumačena kao priznavanje promene statuta te ukrajinske oblasti. To je formula koja indirektno traži od Rusije da ne pripoji Krim.

U predloženom tekstu se takođe ponavlja privrženost Saveta bezbedosti suverentitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu
Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Traži se od Moskve i Kijeva da otpočnu direktan politički dijalog i da pokažu uzdržanost. Pozdravlja se izražena volja novih vlasti u Kijevu da poštuju prava svih Ukrajinaca, uključujući pripadnike manjina. To je još jedan ustupak Moskvi koja osuđuje vlasti u Kijevu da diskriminiše stanovništvo koje govori ruski.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu