SB bi mogao da odluči o sudu za OVK

Vlada i sadašnji sastav Skupštine Kosova teško da će moći da usvoje odluku o formiranju suda za OVK, pa se priprema i drugi scenario za formiranje suda.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

10:43

Default images

Kako piše danas prištinska Tribuna, sud bi mogao da bude osnovan i odlukom Saveta bezbednosti UN, bez potrebe da tu odluku usvoje kosovske institucije.

Sredinom juna ove godine u Briselu će početi da radi sudski panel, a posle konsultacija očekuje se da će glavni grad Belgije biti mesto u kome će biti osnovan iribunal za zločine koji se pominju u izveštaju izvestioca Saveta Evroope Dika Martija, piše dnevnik.

Kao moguća sedišta tribunala pominju se i London i Berlin. Iako će biti korišćeni kapaciteti Haga, sud neće biti uspostavljen u tom holandskom gradu kako bi se izbegla sličnost s Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, piše Tribuna.

Kosovskim institucijama, tačnije vladi i Skupštini ponuđena je mogućnost da glasaju za formiranje Tribunala koji bi sudio za eventualne zločine OVK.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči juče je na sednici parlamentarnog Odbora za evropske intregracije izjavio da vlada još nije dobila nikakav zvanični dokument o tom sudu i da je on lično protiv njegovog formiranja.

"Kosovo ima dovoljno kapaciteta da razmotri svaki slučaj... Kada to kažem, imam u vidu domaće, ali i Euleksove sudije i tužioce. Na Kosovu postoje međunarodne misije i međunarodne sudije, i tužioci, i verujem da nema ni jednog razloga da se drugačije misli. Imali smo i druge slučajeve i mislim da su oni adekvatno tretirani", rekao je Kuči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: