Zakon neprimenjiv na ekskurzije

Zakon o javnim nabavkama neprimenljiv je na đačke ekskurzije, ocena je "Jute" i Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije Hores.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 30.09.2013.

15:12

Default images

U ova dva udruženja navode da je zakon neprimenljiv jer roditelji snose sve troškove.

"Đačke ekskurzije se ne mogu smatrati državnim troškovima kako odredbe Zakona o javnim nabavkama nalažu, jer sve troškove putovanja snose roditelji", kazao je direktor Jute Aleksandar Seničić.

"Zbog toga što škole nisu obučene da sprovedu priču javne nabavke, oni moraju angažovati nekoga sa strane. Drugo, procedura javnih nabavki traje 2 do 3 meseca. Neizvodljivo je da se to sprovede u jednoj školskoj godini", rekao je Seničić za B92.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će primena novodonetih propisa dovesti do toga da 80 odsto dece ne ode na ekskurziju, jer roditelji neće moći da u roku od 45 dana plate cenu puta. To automatski isključuje mogućnost plaćanja na rate.

Ministarstvo prosvete ne može ništa da učini, jer je u pitanju zakon, i oni jedino imaju odobrenje da sprovedu ekskurzije koje su pre donošenja zakona ugovorene.

"To ne pripada ministarstvu, taj problem pripada Ministarstvu finansija. Sve one ekskurzije koje su ugovorene ranije, one će se realizovati, a druge ekskurzije će biti realizovane po pravilima Ministarstva finansija", kaže ministar prosvete Tomislav Jovanović.

"Po novom zakonu, koji je uveden još u aprilu mesecu, žao mi je što mi ne činimo ništa da reagujemo na vreme, da predupredimo pojavu problema", rekao je za B92 ministar.

Direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov rekao je da je više od 80 odsto smeštajnih kapaciteta Srbije posvećeno rekreativnim nastavama, zbog čega je otkazivanje ekskurzija gubitak i procenjuje se da će oko 30 odsto zaposlenih u toj oblasti ostati bez posla ili plata.

"Da ne govorimo o prihodu države. 15-16 posto od ovog kolača ide državi, kroz PDV. Dakle, najveći deo prihoda od svih nas ide državi", kaže Genov.

Govoreći o cenama ekskurzija, Seničić i Genov su rekli da 60 do 65 odsto od cene iznosi smeštaj, 20 odsto prevoz, a pet do 10 odsto je maksimalna zarada agencije.

Zakon o javnim nabavkama propisuje da škole sve đačke ekskurzije organizuju na osnovu javnih nabavki, kazao je danas pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević. "Sve škole koje su zakasnile da se prijave za tender za ekskurzije moći će to da urade na proleće", rekao je Antonijević za Radio-televiziju Srbije.

Seničić je rekao i da je ta odluka dovela do toga da se đačke ekskurzije za septembar i oktobar odlože za maj i jun, kad će biti neizveso da li će hoteli imati kapaciteta za sve đake.

On je podsetio da je Savet roditelja taj koji odlučuje o najboljoj ponudi turističkih agencija i visini naknade za profesore, a ne turistička agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: