Srbi i Albanci zajedno za nestale

Prvi put od završetka sukoba na Kosovu, Srbi i Albanci zajednički traže pomoć u otkrivanju istine o nestalima tokom 1998 i 1999. godine.

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

16:27

Default images

Prema podacima Crvenog krsta do danas je nepoznata sudbina oko 12 hiljada nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, među kojima je i 1.800 Srba i Albanaca sa Kosova.

U zajedničkom pismu, koje je povodom Međunarodnog dana nestalih, u isto vreme pročitano u Beogradu i Prištini, porodice stradalih pozivaju nadležne da obnove gotovo zamrle potrage za nestalima i kidnapovanima.

Razdvojio ih je rat, a povezale porodične tragedije i nezadovoljstvo činjenicom da nijedna od vlasti koje su smenjivale proteklih 14 godine nije pokazala dovoljno interesovanja za rešavanje sudbine njihovih nestalih članova porodica.

Na Dan nestalih prvi put se zajednički pojavljuju u Beogradu i u Prištini otkrivajući da je proces potrage za nestalima i identifikacije pronađenih tela gotovo stao, a da je do sada često vođen nedovoljno stručno što je otežalo rešavanje sudbine stradalih.

Na konferenciji u Beogradu je pročitano, na srpskom i albanskom i zajedničko "pismo nezadovoljstva" u kome članovi porodica Srba i Albanaca i drugih etničkih zajednica nestalih na KIM izražavaju jednako nezadovljstvo sporošću saznavanja istine o nestalima.

"Vratite naše nestale ili nam konačno kažite istinu o njihovom stradanju", osnovna je poruka pisma, čiju jednu polovinu je na srpskom pročitala predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KIM Nataša Šćepanović, a drugu, na albanskom jeziku, predstavnik Udruženja porodica nestalih "27.april 1999 - Meja" kod Peći Luš Krasnići.

U pismu se ističe i da su porodice nestalih zaključile da problem svih nestalih i "ovu tešku bol koju nosimo mi koji za njima tragamo mogu rešiti samo aktuelne vlasti u Beogradu i Prištini" uz posredovanje i pomoć EU i raspoloživih mehanizama međunarodne zajednice.

Navodi se i da su se članovi porodica nestalih dogovorili da zatraže od pregovaračkih timova Beograda i Prištine kao i posrednika u tim pregovorima u Briselu da se i to pitanje što pre nađe na dnevnom redu i reši.

Istaknuto je i da je danas u Prištini održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici srpskih i albanskih porodica nestalih pročitali isto pismo.

Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da se nada da će uskoro biti sastavljen zajednički registar nestalih u regionu.

Tužilaštvo za ratne zločine objavilo je da su do sada četiri policajca osuđena za ubistvo 48 albanaca i njihovo prebacivanje u Batajnicu. Ljuš Krasnići je posmrtne ostatke svoje braće u toj zajedničkoj grobnici pronašao 2005.

"Od tada sam duhovno mirniji ali sada molim i za druge, da ne ostanu bez saznanja o svojim najmilijima. Ipak, sa jednom takvom strukturom vladavine u Beogradu pa i u Prištini mi ćemo se još dugo boriti za saznanje istine o nestalima. Nema želje ni u Prištini ni u Beogradu da ta priča konačno zatvori", kaže Krajnići.

U Sarajevu je saopšteno da je u BiH od 30.000 osoba nestalih tokom ratnih zbivanja, pronađeno i identifikovano 70 odsto odnosno oko 22.000, a da je potrebno uložiti napore da se pronađe još devet hiljada nestalih.

Iz delegacija EU u BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) su naglasili da je ostvaren napredak u ovoj oblasti, nakon bolnog procesa lociranja masovnih grobnica, ekshumacije i utvrđivanja identiteta posmrtnih ostataka pomoću modernih naučnih metoda, piše agencija Fena.

Porodice nestalih smatraju da ni u tim državama ne postoji politička volja da se pitanje nestalih reši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: