EU da ispita svoje odnose sa Kairom

Francuska i Britanija pozvale su Evropu da uputi snažnu poruku povodom eskalacije krize u Egiptu i zatražile od EU da preispita svoje odnose sa Kairom.

Izvor: B92

Petak, 16.08.2013.

23:29

Default images

Predsednik Francuske Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron složili su se o "ozbiljnosti nasilja prethodnih dana i neophodnosti za snažnom evropskom porukom", navodi se u saopštenju francuskog predsedništva objavljenom posle razgovora zvaničnika dve zemlje.

"Okončanje nasilja i represije, poštovanje ljudskih prava i obnova dijaloga mora da bude prioritet", ističe se u saopštenju.

Oland i Kameron su naveli da bi ministri spoljnih poslova EU trebalo što pre da se sastanu i razgovaraju o situaciji u Egiptu, prenela je agencija AFP.

Oland je prethodno razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njih dvoje su apelovali da se održe hitne konsultacije evropskih lidera o krizi u Egiptu i pozvali na hitan prekid nasilja.

Francuski predsednik i nemačka kancelarka "žele da se ministri spoljnih poslova Unije sastanu hitno, sledeće nedelje, kako bi doneli odluku o saradnji između EU i Egipta i formirali zajedničke odgovore", ističe se u saopštenju.

EU je ranije danas saopštila da će se vodeći zvaničnici 28 zemalja članica sastati u ponedeljak kako bi razmotrili krizu u Egiptu, u kojoj je u protekla tri dana život izgubilo oko 650 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: