Preminuo novinar Dragan Babić

Beograd -- Novinar, prevodilac i pisac Dragan Babić preminuo je 77 godini u Vranju. Babić je bio autor i voditelj brojnih televizijskih emisija, najpoznatija je Kino-oko.

Izvor: Beta, RTS, Tanjug
Podeli

Dragan Babić je bio jedan je od najboljih novinara RTS-a. Bio je autor i voditelj TV emisija kao što su "Dvogled", jedne od prvih emisija uživo posvećene filmu, "Kino-oko", "Umeće življenja" ... Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Dragan Babić je rođen 3. septembra 1937. u Kruševcu, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Beogradu, a potom apsolvirao engleski jezik i književnost. Najpre se pojavio u književnoj javnosti, pričama u NIN-u, a potom je pisao u književnom časopisu "Delo".

U njegov literarni opus spadaju i knjige "Putovanje na kraj jezika", "Ti možda misliš drugačije" i dokumentarni roman "Kao mehur od sapunice".

Autor je nekih od najboljih televizijskih emisija i serija, među koje spada i neponovljivi Dvogled s početka njegove televizijske karijere, koji je bio namenjen deci i emitovan je u više ciklusa.

Njegova uspešna televizijska ostvarenja su i Kino-oko, To sam ja, Umjeće življenja, Kraj epohe, U senci, Nacionalna geografija...

Njegovi intervjui na televiziji predstavljali su poseban događaj - razgovarao je sa Džonom Hjustonom, Lijem Strazbergom, Glendom Džekson, Šeli Vinters, Ingmarom Bergmanom, Erlandom Jozefsonom, Liv Ulman...

Bio je prvi novinar iz nekadašnje Jugoslavije koji je dobio poziv da radi na Bi-Bi-Siju, ali je umesto ponuđenih pet godina ostao samo pola godine i vratio se, jer se susreo sa administracijom kojoj nije bio vičan, pošto ga je zanimao autorski, a ne činovnički posao.

Nikada nije bio član nijedne partije.

Ceo radni vek je proveo u Televiziji Beograd, gde je najpre otišao na prinudni odmor, a tokom bombardovanja 1999. godine dobio je otkaz i otišao u penziju, navodi se u Babićevoj biografiji koju je 2005. godine objavio NIN.

Njegove emisije, koje su izmenile dinamiku socijalnog života i ostavljale snažan odjek u javnosti, ostaće zauvek standardi u našem novinarstvu.

Pročitajte intervju koji je 2009. godine dao za Plejboj.

strana 1 od 172 idi na stranu