"Otvoriće se prostor za kompromis"

Uoči osme runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, potpredsednice SPS-a, SNS-a i URS-a kažu da se nadaju napretku i kompromisu u pregovorima.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

21:16

Default images

Suzana Grubješić, potpredsednica URS-a, Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS-a i Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS-a, govore u Utisku nedelje o izborima, rekonstrukciji i dijalogu u Briselu.

Suzana Grubješić kaže u Utisku nedelje da se nada da će se otvoriti prostor za postizanje kompromisa. Grubješić je navela da Srbija ne odustaje od dijaloga.

"Nada postoji, niko ne odustaje od sledeće runde dijaloga, niko neće odustati da uloži dodatni napor", navela je Grubješićeva.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije dodaje da i ako posle 2. aprila ne dođe do sporazuma, od dijaloga se ne odustaje. Grubješićeva navodi da iako ona po prirodi nije optimista, da je pesimista onaj ko je nedolučan.

Minsitarka zdravlja, Slavica Đukić Dejanović navodi da postoji osnove za pesimizam pošto je Srbiji u prethodnoj rundi dijaloga "ponuđeno ništa".

"I jedni i drugi gube dragoceno vreme oko osnovnog cilja da budemo što blize Evropi. Ta bolna spoljnopolitička tema usporava sve druge tokove. Nema racionalnosti ni optimizma bez smisla. Imamo potrebu da jedni druge ne kočimo u želji da živimo bolje“, kaže Đukić Dejanovićeva.

Ona dodaje da gaji nadu da će Srbija uspeti da naprivi "korak dalje u dijalogu", ali i datum za pregovore.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine kaže da ona smatra da se u prethodnom periodu nije dovoljno pričalo.

"Čini mi se da naš državni vrh pokušava ozbiljno da razgovara. Mora da se razgovara. Možda se i neće završiti 2. aprila dijalog, ne znam detalje, nisam jedan od pregovarača", navodi Mihajlovićeva.

Na pitanje Kosovo ili datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, konkretan odgovor ne daju ni Zorana Mihajlović ni Slavica Đukić Dejanović.

"Kosovo ili datum - ne mogu tako da gledam, ja mislim da nijedna odluka neće biti sjajna, ali bih ja sačekala da vidim šta će se desiti drugog", kaže Zorana Mihajlović, dok ministarka zdravlja navodi da bi Srbiji datum bio izuzetno važan, ali da "nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova."

Ko će ići u Brisel?

(Tanjug, arhiva)
Na pitanje ko treba da ide u Brisel, tri dame srpske politike imaju različit odgovor.

Suzana Grubješić smatra da 2. aprila na sledeću rundu dijaloga u Briselu treba "svi da idu".

"Treba da ide nas nekoliko. Treba da pokažemo jedinstvo. Prvi potpredsednik, premijer, ministar spoljnih poslova, ja ili Mlađan Dinkić...da pokažemo jedinstvo, da zajednički podelimo i dobro i zlo“, kaže Grubješićeva.

Slavica Đukić Dejanović kaže da Aleksandar Vučić treba da ide u Brisel, zbog funkcije koju nosi i zbog toga što je predstavnik najveće i najuticajnije partije u Srbiji.

"Vučić nijednu državnu odluku ne donosi sam. On kao ministar donosi samostalno odluke. Ali kada su u pitanju složena spoljnopolitička pitanja, nema nijednog funkcinera koji bi na sebe preuzeo tu vrstu odgovornosti“, kaže Đukić Dejanovićeva.

Zorana Mihajlović kaže da ne razume zašto je podignuto toliko prašine oko toga ko treba ili ne treba da ide u Brisel.

"Odgovornost će podeliti cela vlada. Zajedno sa predsednikom Srbije. Ovo je delikatan i težak trenutak za zemlju“, navodi Mihajlovićeva.

Da li je vreme za izbore?

Dok su Slavica Đukić Dejanović i Zorana Mihajlović protiv izbora, Suzana Grubješić kaže da je ravnodušna po pitanju spekulacija da bi uskoro mogli da budu novi parlamentarni izbori.

Ministarka zdravlja navodi da misli da nije trenutak za izbore, ali da će SPS učestvovati ako do njih dođe.

"Ivica Dačić i ja isto mislimo, da ako ćemo opet potrošiti puno novca i dobiti iste rezultate, a ankete pokazuju da ćemo dobiti sličnu parlamentarnu većinu, onda je logično da se pitamo da li nam trebaju izbori. Građani treba o tome da odluče“, kaže Đukić Dejanovićeva.

Ona navodi da izbori nisu prioritet, ali ako parlamentarna većina bude za izbore onda je vreme za njih. Ona dodaje da premijer, prvi potpredsednik i predsednik imaju zajedničku politiku, oko koje se dogovaraju.

Ministarka energetike, i potpredsenica SNS-a navodi da u toj stranci nije bilo razgovora o izborima.

"Ovog trenuta nije vreme za izbore. Iako bi SNS sada odgovaralo najviše, nama je mnogo važnije sta ćemo uraditi u Srbiji“, kaže Mihajlovićeva.

"Predsednik je izabran neposredno, i svakako nije vreme za predsedničke izbore. Toliko je važnih tema da sada nije vreme za izbore niti smo mi SNS o tome razgovarali. Ali ako vlada nema legitimitet, i ako poslanici smatraju da ne možemo da radimo šta teba onda treba da se ide na izbore“, smatra Mihajlovićeva.

Ona dodaje da sa stanovišta SNS ako se onemogući borba protiv korupcije i kriminala, onda je vreme za izbore.

Potpredsednica URS. Suzana Grubješić navodi da se ta stranka ne boji izbora, ali da su "potpuno ravnodušni".

"Ne bojimo se. Ako žele sutra da raspišu izbore, mi ćemo u tome učestvovati“, navodi Grubješićeva i dodaje da su izbori u Srbiji uvek opšte mesto i da "vam je uvek pretnja nad glavom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: