Blaža kazna za pokajanje

Ruska pravoslavna crkva založila se za blažu kaznu članicama benda "Pusi rajot" ako se pokaju zbog pevanja molitve protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

18:31

Default images

Nadžeda Tolokonikova (22), Jekaterina Samucevič (30) i Marija Aljehina (24) osuđene su 17. avgusta na dve godine zatvora zbog huliganizma i podsticanje verske mržnje, a sutra treba da počne suđenje po žalbi.

Crkva je u saopštenju ponovo osudila njihov nastup, istakavši da njihova dela ne mogu da prođu nekažnjena, ali da, ako devojke pokažu "pokajanje i preispitaju svoje postupke", njihove reči "ne bi trebalo da budu neprimećene".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je ranije ovog meseca na oslobađanje tri članice pank benda, navodeći da bi njihov dalji boravak u zatvoru bio "neproduktivan", dok je predsednik Vladimir Putin pre donošenja presude rekao da ih ne treba strogo kazniti.

Članice "Pusi rajota" su tokom suđenja rekle da su koncertom u moskovskoj crkvi u februaru želele da iskažu protest zbog podrške Ruske pravoslavne crkve Putinu i da nisu imale nameru da vređaju vernike.

I Crkva i ruska vlada žele da ostave taj slučaj iza sebe, kako bi izbegli još veću štetu u zemlji i inostranstvu, gde je osuda muzičarki privukla veliku pažnju javnosti.

Hapšenje članica benda postalo je simbol netolerancije prema drugačijem mišljenju u Rusiji i izazvao međunarodnu osudu.

Prošle sedmice poslanici su raspravljali o novom zakonu kojim bi kazna za "uvredu verskih osećanja" bila povećana na do pet godina zatvora.

Advokati i porodica ruskih muzičarki kažu da ne veruju da će im u žalbenom postupku biti umanjena kazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: