BG potvrdio sporazum o prelazima

Beograd -- Vlada Srbije sutra će uputiti pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton kojim počinje primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Kosovu.

Izvor: B92
Podeli

Taj sporazum je u februaru u Briselu parafirao Borislav Stefanović, tadašnji šef pregovaračkog tima Beograda. Evropski komesar za proširenje Štefan File danas je u Briselu naveo da je "odluka Vlade Srbije da potpiše sporazum o integrisanom upravljanju prelazima dobrodošao i da se nada da će uskoro taj sporazum biti primenjen u praksi".

Evropski komesar File je u saopštenju pozdravio protokol o zajedničkom upravljanju granicom koji je Beograd potpisao s Prištinom, izrazivši nadu da će doći do njegove brze primene na terenu.

"To potpisivanje je konkretan znak političke volje nove Vlade Srbije da se u potpunosti ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom kako bi se normalizovali odnosi između njih", rekao je File.

Potpis na tehnički protokol, koji je u februaru parafirao Borislav Stefanović, potpisao je nedavno postavljeni šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević.

"Ja sam kao novi ovlašćeni pregovarač Republike Srbije izvršio takozvanu razmenu pisama sa Evropskom komisijom što podrazumeva slanje pisma gospođi Ešton, u kome Republika Srbija navodi da prihvata da započen sa impelementacijom sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom. Tada će biti formirane radne grupe koje će se baviti time i kroz koje ćemo mi pokušati da ispravimo neke probleme koji postoje i neke stvari koje su nepovoljne po nas. Do same razemene pisama sa EU još nije došlo i ta razmena će se obaviti sutra u Briselu", kaže Pavićević za B92.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne zna šta je potpisano sa Prištinom i da je to pitanje za "nekog drugog ko je u toku sa tim" jer se kako je naveo "nije bavio Kosovom već korupcijom".

Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Nakon tog sporazuma bio je otvoren put da Srbija nekoliko dana kasnije dobije status kandidata za članstvo u EU.

Pregovori o integrisanom upravljanju prelazima vođeni su novembru 2011. godine, ali dogovor nije bio postignut zbog čega je Evropski savet 9. decembra odluku o statusu kandidata za Srbiju odložio za 1. mart ove godine. Tada su predstavnici Prištine izjavljivali da sporazum o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i Srbije "de jure" predstavlja priznanje Kosova.

Kosovo

Tači: Ne damo sever Kosova

Njujork -- Hašim Tači kaže da Kosovo i Srbija "treba da normalizuju odnose" i naglašava da se "nikada neće dopustiti odvajanje severne enklave u kojoj pretežno žive Srbi".

Kosovo nedelja 30.09. 10:27 Komentara: 136
strana 1 od 82 idi na stranu