Avganistan zabranio Jutjub

Kabul -- Avganistanske vlasti zabranile su internet sajt Jutjub kako građani ne bi mogli da gledaju "bogohulni" američki film koji je izazvao proteste u Egiptu i Libiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Rečeno nam je da zatvorimo Jutjub za avganistansku javnost, sve dok sa sajta ne bude skinut video snimak filma", rekao je za Rojters Aimal Mardžan, generalni direktor Odseka za informacione tehnologije u Ministarstvu. Reč je o filmu koji je uvredljiv za islam i proroka Muhameda i koji je navodno bio povod da se u konzulatu u Bengaziju ubije ambasador SAD.

Pored američkog ambasadora, u Libiji su ubijena još tri američka službenika.

U sličnim slučajevima, ocenjenim kao uvreda islama, ranije je u Avganistanu dolazilo do masovnih nasilnih protesta.

Protesti i napadi na američka predstavništva u Egiptu i Libiji bili su ispovocirani filmom izraelskog reditelja Sama Basila, koji živi u Kaliforniji, a koji je promovisao egipatski hrišćanin, ekstremno antimuslimanski orijentisan, rođen u SAD.

Protesti su počeli pošto su delovi filma - inače niskobudžetnog vesterna - objavljeni na internetu.

Film su, kao uvredljiv za islam i bogohulan, osudili Avganistan, Iran, Egipat i pokret Hezbolah u Libiji.

Dvočasovni film "Nevinost muslimana", koji je po Basilu finansiralo više odsto jevrejskih donatora, prikazuje Muhameda kao prevaranta, koji je između ostalog odobravao zlostavljanje dece.

Muslimani smatraju da je nedopustivo da se Muhamed na bilo koji način prikazuje, a kamoli vređa.

Objavljivanje karikatura proroka u jednom danskom listu izazvalo je 2005. godine žestoke demonstracije u muslimanskim zemljama.

Svet

Meksiko: 16 poginulih u sudaru

Matamoros -- Najmanje 16 ljudi je poginulo na severu Meksika, u sudaru traktora sa prikolicom i kamiona u kome su bili članovi tri porodice, saopštile su vlasti Meksika.

Svet nedelja 30.09. 20:41 Komentara: 0

Blaža kazna za pokajanje

Moskva -- Ruska pravoslavna crkva založila se za blažu kaznu članicama benda "Pusi rajot" ako se pokaju zbog pevanja molitve protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Svet nedelja 30.09. 18:31 Komentara: 12
strana 1 od 289 idi na stranu