Usvojene izmene zakona

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o vanparničnom postupku i odložila primenu Zakona o javnom beležništvu za 1. mart 2013. godine.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 31.08.2012.

06:58

Default images

Izmene je podržalo 135 poslanika, koliko je i bilo u skupštinskoj sali.

U obrazloženju donetih izmena Zakona o vanparničnom postupku, koje bi trebalo da reše pitanje "pravno nevidljivih" osoba, piše da u Srbiji postoji oko 6.500 “pravno nevidljivih” lica, koja nemaju lična dokumenta, niti mogu da ostvaruju svoja osnovna ljudska prava I slobode.

Izmene propisuju da se lice koje nije upisano u matičnu knjigu rođenih moze upisati u tu knjigu, a da se postupak, koji se pokreće po službenoj dužnosti, za sastavljanje isprave o činjenici rođenja pokreće u roku od tri meseca od dana podnošenja zahteva za upis.

Isprava o činjenici rođenja sastavlja se na osnovu iskaza dva punoletna svedoka čiji je identitet utvrđen javnim ispravama.

Ako se u postupku sastavljanja isprave ne može utvrditi dan, čas i godina rođenja smatra se da je to lice rođeno 1. januara u 00.01 časova, godine za koju je verovatno da je godina njegovog rođenja.

Zakon o javnom beležništvu, prema usvojenim dopunama, stupiće na snagu 1. marta 2013. godine.

Prvobitno je bilo planirano da one stupe na snagu sutra, a iz SNS, koja je predložila dopune, objašnjeno je da nije moguće obezbediti uslove za primenu zakona, jer nije imenovano prvih 100 javnih beležnika, niti je obrazovana Javnobeležnička komora, koja treba da donese neophodne podzakonske akte.

Poslanici će se tako posle podne izjasniti o izmenama Zakona o vanparničnom postupku, koje bi trebalo, prema uverenju predlgača SNS, da reše problem "pravno nevidljivih" osoba u Srbiji, kao i dopunama Zakona o javnom beležništvu, koje primenu tog zakona odlažu za 1. mart 2013. godine.

Poslanici opozicije nisu osporili potrebu rešavanja pitanja pravno "nevidljivih osoba", ali su ukazali na mogućnost zloupotreba i korupcije ukoliko izmene budu usvojene.

SNS je odbacila takve primedbe, navodeći da bi u slučaju lažnog svedočenja u cilju upisa u matičnu knjigu rođenih bio pokrenut krivični postupak, a odgovorni bi mogli da dobiju i do pet godina zatvora.

SNS je istakla i da u Srbiji zvanično 6.500 ljudi nije upisano u matične knjige, a njihov realan broj dostiže i cifru od oko 20.000. Načelnu raspravu o tom aktu, koju su poslanici vodili u sredu, obeležila je polemika poslanika SNS i DS o tome ko je autor predloženih izmena, posle optužbe demokrata da su izmene plagijat, odnosno istovetne onima koje su oni predložili u januaru, što su naprednjaci negirali.

UNHCR pozdravio dopune Zakona o vanparničnom postupku

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji pozdravio je današnje donošenje dopuna Zakona o vanparničnom postupku koje će pomoći rešavanje problema građana koji nemaju lična dokumenta.

Dopune zakona koje su danas izglasali poslanici Skupštine Srbije, pokazuje spremnost države da reši problem ličnih dokumenata lica koja žive na marginama društva, piše u saopštenju UNHCR.

Po prošlogodišnjem istraživanju UNHCR, 6,8 odsto Roma u Srbiji je u opasnosti od "apatridije" (nemanja matične države) jer nemaju lična dokumenta, dok 1,5 odsto odraslih Roma i dece ne može da se upiše u matične knjige što ih čini "pravno nevidljivim".

Novi zakon će, kako ocenjuje UNHCR, doprineti smanjenju tog broja i rizika od "apatridije", posebno među Romima.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija ističe spremnost da nastavi da sarađuje sa vlastima Srbije u pružanju pomoći "pravno nevidljivim" Romima koji nemaju lična dokumenta čime će im biti omogućen jednak pristup pravima koja imaju ostali građani Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: