Obamina "lista za odstrel"

Američki predsednik Barak Obama je na čelu tajnog postupka u kom se određuje koji će terorista biti ubijen ili uhapšen, piše Njujork tajms.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

13:17

Default images

"Lista za odstrel“ Obami se daje svakog utorka, na redovnom sastanku obaveštajaca u Beloj kući, dok konačnu odluku o tome koji terorista će biti uhapšen ili ubijen donosi lično Obama, prenosi pisanje njujorškog lista Jutarnji list iz Hrvatske.

Obama, koji važi za liberalnog pravnika, protivnika rata i zagovornika mira u Iraku i Avganistanu, sam je insistirao na tome da bude na čelu tima koji će donositi ključnu odluku o sudbini terorista koji su najveća pretnja Americi, što je potvrdio "Njujork tajmsu" predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Tomas E. Donilon.

Prema pisanju "Njujork tajmsa", pre no što Obama vidi liste, stotinak obaveštajaca "prođe“ popise i procene koji su teroristi najveća pretnja Americi. Video-konferenciju vodi Pentagon, a nakon toga se slike i fotografije dostavljaju predsedniku.

Vrlo često se dugo vode rasprave i obavljaju razne procene, a događa se da neki terorista u poslednji trenutak bude skinut s liste za ubistvo.

Kada protivteroristički stručnjaci i obaveštajci usuglase stav, a selekciju uz Pentagon radi CIA, popis se dostavlja Beloj kući. Uz slike dolaze i predlozi o tome koji bi terorista trebalo da bude sledeći na listi za ubistvo. Taj tajni proces, kako piše "Njujork tajms", izmislila je Obamina administracija.

Dalji postupak izgleda tako da Obama vidi fotografije i pročita o kojim je teroristima reč, a nakon toga potpisuje nalog za dalju akciju. Obama takođe mora da odluči i na koji način će se napad na nekog teroristu izvršiti, što dodatno čitavoj priči daje moralnu dilemu, piše "Njujork tajms".

Tim pre, dodaje list, što je većina njih maloletna i što bi, ukoliko se Obama odluči za napad raketama, stradalo više nedužnih ljudi.

Prema ocenama tog lista, ovakva procedura je presedan u Americi, jer je sada potpuno jasno da Obama lično nadgleda "rat u senci“ protiv Al Kaide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: