Plevnelijev predsednik Bugarske?

Kandidat bugarskog premijera Bojka Borisova, Rosen Plevnelijev, novi je predsednika Bugarske, pokazuju prvi nezvanični rezultati drugog kruga izbora.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 30.10.2011.

20:32

Default images

Ove rezultate predstavile su agencija za ispitivanje javnog mnjenja.

Rosen Plevnelijev (47), bivši ministar za regionalni razvoj, osvojio je izmedju 55 i 56 odsto glasova, osetno više od svog rivala socijaliste Ivajla Kalfina koji je osvojio izmedju 44 i 45 odsto, navodi nekoliko agencija.

Plevneliev je rođen je 14. maja 1964. godine u gradu Goce Delčev. Oženjen je i ima tri sina. Gimnaziju je završio u Blagoevgradu, a Gradjevinski fakultet u Sofiji.

Za mesta predsednika predložen je sa funcije ministra regionalnog razvoja i urbanizma u aktuelnoj vladi premijera Bojka Borisova, u kojoj je bio i najpopularniji političar.

Do izbora na ministarsko mesto, bavio se privatnim biznisom, a njegova firma "Iris Internešenel" izvodila je radove na više od 80 objekata u Nemačkoj, kao i na više desetina u Bugarskoj.

Sa njegovim izborom konzervativci će držati u svojim rukama dva najvažnija mesta u državi.

Plevnijev je u prvom krugu 23. oktobra dobio 40,11 odsto glasova, 11,5 odsto više od svog rivala Ivajla Kalfina.

Kalfin je priznao poraz kada su objavljeni prvi rezultati. "Rezultat je jasan, nismo pobedili na izborima", rekao je Kalfin.

Centralna izborna komisija je sa 50 odsto izbrojanih glasova saopštila da Plevnelijev ima 54,1 odsto glasova a Kalfin 45,9 odsto. Izlaznost je procenjena na 42 odsto.

Aktualni predsednik Bugarske Georgij Prvanov nije imao pravo da se kandiduje na izborima, pošto mu je ovo drugi petogodišnji mandat.
Prvanov je za predsednika izabran kao predstavnik levice.

Prvi krug predsedničkih izbora u Bugarskoj održan je istovremeno kada i izbori za lokalne vlasti. Na lokalnim izborima vladajuća partija GERB, iz koje je i novoizabrani predsednik, zadržala je vlast u Sofiji, i još nekoliko većih gradova, a za gradonačelnika glavnog grada Bugarske ponovo je izabrana kandidatkinja te stranke Jordanka Fandakova.

Kako navodi agencija Frans pres pobeda stranke GERB na predsedničkim kao i na lokalnim izborima svedoči o podršci koju bugarski premijer Borisov ima manje dve godine pre sledećih parlamentarnih izbora.

Medjutim i za ove izbore javile su se sumnje o prevarama, i kupovini glasova, posebno u okviru romske manjine, što je stara praksa na koju ukazuju mediji i nevladine organiacije.

Očekuje se da će konačni zvanični rezultati biti objavljeni sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: