Državni ili privatni fakultet

Izbor fakulteta treba da zavisi od kvaliteta, a ne od toga da li je u vlasništvu države ili privatnika - zaključili su predstavnici fakulteta u Debati B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2011.

23:11

Default images

Ipak, u Srbiji i dalje postoje mnogi stereotipi i o privatnim i o državnim fakultetima.

I dok se o kvalitetu ne može suditi uopšteno, ostaje veliki problem što Srbija nema strategiju obrazovanja, a političke stranke školstvo ne zanima jer ne donosi poene na izborima, kaže bivši ministar Gašo Knežević.

"U ovom trenutku, i neka se ne ljute kolege sa privatnih fakulteta, oni koji se opredeljuju za privatne fakultete idu linijom manjeg otpora i svesni su da će tamo mnogo manje vremena provesti, mnogo manje truda uložiti, a rezultat toga je i manji kvantum znanja", rekla je Nevenka Žarkić Joksimović, prorektorka Univerziteta u Beogradu za finansije i organizaciju. "Sve traži individualizaciju, morate ići od kuće do kuće. I zato je meni toliko stalo da kažem svakome ko želi da se upiše da se prvo dobro obavesti. Mi smo sada prošli fazu koja je pokazivala onu fazu dečijih bolesti, koja je pokazivala konfrontaciju privatnih i državnih fakulteta", smatra Vladimir Vodinelić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

Na registraciju čeka još 40 privatnih fakulteta, a vlasnik Megatrenda Mića Jovanović kaže da se od prosvete u Srbiji može zaraditi.

"To je ona prosta računica – deca puta školarina i to je to. Tako i vi računate, ali nije tako. Ostane vrlo malo. Mislim, skupi automobili koje imam, sve je to tačno, ali to su neki drugi izvori. Jesam zaradio od fakulteta u Srbiji, apsolutno jesam, ali ne toliko", rekao je Mića Jovanović, vlasnik i rektor Univerziteta Megatrend.

Sadašnji studenti smatraju da je upravo njihov fakultet - bilo privatni ili državni - onaj koji će im dati prednost pri zapošljavanju:

Ako se govori o konkursu gde se gleda kvalitet, onda državni. Ako je reč o konkursu gde je bitna veza onda nije važno državni ili privatni - biće zaposlen taj što ima vezu.

Mislim da u našoj zemlji postoje predrasude o privatnim fakultetima, ali mislim i da ima kvalitetnih ljudi kako na privatnom tako i na državnom fakultetu.

Mislim da je na prvom mestu bitna sposobnost. Moguće da ima predrasuda, ali se nadam da će biti izjednačen odnos prema državnim i privatnim fakultetima.

Osim odnosa, moraće da se menja i stanje u kome Srbija uopšte nema strategiju obrazovanja.

"Dva odsto na biračko telo utiče rešenje problema obrazovanja. Da li vi mislite da jedna racionalna politička stranka, bilo koja, da je uopšte interesuje obrazovanje? Mislim da je to tragedija", rekao je Gašo Knežević, profesor Pravnog fakulteta.

Knežević zaključuje da to nije samo stav političkih stranaka, već i građana Srbije za koje je obrazovanje bitno samo onda kada deca polaze u školu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: