Suđenje Kepiru

Suđenje kapetanu mađarske žandarmerije Šandoru Kepiru (96) zbog zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu 1942. počinje u 5. maja u Budimpešti.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2011.

14:46

Default images

Početku suđenja prisustvovaće i sprski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sa saradnicima, rekao je Tanjugu njegov zamenik Bruno Vekarić.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je 2008. godine iniciralo istragu protiv Kepira zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma u Novom Sadu 1942. godine.

Vekarić je ukazao da je predmet u međuvremenu ustupljen mađarskom pravosuđu, jer je i njihovo tužilaštvo pokrenulo postupak protiv njega.

Vekarić je istakao da je srpsko tužilaštvo na tom predmetu sarađivalo sa direktorom centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraimom Zurofom, kao i u predmetima protiv Petera Egnera, koji je nedavno preminuo, i Milivoja Ašnera, takođe traženih zbog zločina iz Drugog svetskog rata.

On je dodao da je važno da se zna da ratni zločini ne zastarevaju, jer su to najteža krivična dela.

Kepiro se tereti da je od 20. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji, u kojoj su pripadnici okupacionih snaga fašističke Mađarske ubili i pod led Dunava bacili više od hiljadu osoba.

Osumnjičeni Kepiro je, kao žandarmerijski kapetan, komandovao i grupom istražnih patrola koje su u ulicama (danas) Cara Dušana, Futoškom i Nikole Tesle, pa do Trga slobode, ubile najmanje 42 civila - Srba i Jevreja, od kojih je 11 bilo maloletno.

Kepiro je, takođe, naređivao da se hapse i privode takozvanom legitimacionom odboru, ali i ubijaju, pretežno Srbi i Jevreji.

Bio je osuđivan dva puta na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se kasnije vratio u Mađarsku.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor "Aušvic" 1944. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: