Župnik osuđen zbog Prajda u Srbiji

Rijeka -- Opštinski sud u Rijeci osudio župnika Franju Jurčevića na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog podsticanja na diskriminaciju tokom Parade ponosa u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli

Postupak protiv župnika iz Kastava kod Rijeke pokrenut je nakon što je objavio tekst kojim je podržao nasilje u Beogradu za vreme održavanja Parade ponosa.

Osuđeni župnik je nazivao okupljene na Paradi pogrdnim imenima i osporavao im pravo na okupljanje.

U obrazloženju presude, koju je Jurčević objavio na svom blogu, navodi se da je "javno izneo i proneo zamisli o potčinjenosti na osnovu polnog opredeljenja".

On je u tekstu napisao da je održavanje Parade ponosa u Beogradu "dokaz da moralne nakaze i psihopate sve više ovladavaju sredstvima javnog saopštavanja, ulicama, ustanovama, gradovima...".

Župnik je u tekstu takođe naveo da su "Beograđani pokazali šta misle o tim psihopatama", kao i da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali da su morali da se povuku i da dozvole "normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutuju".

Osim što je dao podršku nasilnicima iz Beograda, župnik je, prema obrazloženju presude, podsticao i na nasilje iz mržnje u Hrvatskoj, jer je napisao: "Bravo za normalne Beograđane, tako bi trebalo da postupe i normalni Zagrepčani kada ovi bolesnici okupiraju javne puteve i javne površine".

Prijavu protiv župnika Jurčevića podnelo je lezbijsko udruženje Kontra, koje je pozdravilo presudu i ocenilo da predstavlja "važnu poruku da se podsticanje diskriminacije i nasilja prema bilo kojoj društvenoj grupi ne sme tolerisati".

Podsetimo, i velikodostojnici SPC poput Amfilohija Radovića su svojim izjavama pružili podršku huliganima, ali niko od njih nije kažnjen zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu