Vinča: Provera ozračenosti tela

Svi koji se zbog straha od radijacije vraćaju iz Japana u Srbiju mogu proveriti koliko su ozračeni u Zavodu za radiološku zdravstvenu zaštitu u Vinči.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2011.

17:29

Default images

U Vinči se proverava nivo radijacije, kao i da li je eventualno došlo do unutrašnje kontaminacije ljudskog tela.

Direktor Nuklearnih objekata Srbije Radojica Pešić kaže da građani Srbije ne treba da strahuju zbog proglašenja petog stepena opasnosti od radijacije u Fukušimi.

Ukoliko se neko vraća iz Japana i želi da proveri nivo radijacije u telu, potrebno je da ode u Nuklearne objekte Srbije u Vinči, gde će ga, u pravilno postavljenoj proceduri, lekari, fizičari i hemičari postepeno pregledati.

Kada se prođe procedura pranja ruku ili tuširanja, zavisno od dela tela koji je kontaminiran, na ozračeni deo tela stavlja se sredstvo koje se koristi za dekonataminaciju.

Ono ne oštećuje kožu, ali je vrlo efikasno u skidanju radionuklida sa kože.

Na kraju prvog dela dekontaminacije svaki pacijent dolazi kod lekara, gde mu se meri pritisak i uzima krv iz vene.

Razgovor sa lekarom za neke kontaminirane pacijente nije kraj. Ukoliko Gajgerov brojač pokaže da u telu osobe i dalje postoji radijacija, pacijent se šalje na uređaj koji će precizno pokazati ima li u telu gama zraka.

U maloj kabini je interfon za komunakciju sa pacijentom i dugme za otvaranje vrata koja su teška preko dve tone.

Pregled traje 45 minuta.

Lekari Nuklearnih objekata Srbije kažu da se naši građani u poslednje vreme raspituju za razne stvari u vezi s radijacijom. Za Japance i naše ljude koji tamo rade ili studiraju, centar medicine u Vinči biće do daljeg otvoren 24 sata.

"Ne očekujemo da radijacija u Srbiji napravi neki veći štetu, baš iz tog razloga, psihološkog mira naših građana koji su živeli i radili u Japanu, mi smo spremni da im pomognemo i nađemo se na usluzi", kaže Želmira Ilić, specijalistkinja radiološke zaštite.

"Ukoliko se bilo šta desi, ukoliko se poveća radioaktivnost, mi ćemo im reći šta treba da urade, ukoliko se uopšte pojavi opasnost, a za to su odgovorne ovlašćene osobe za merenje radioaktivnosti", kaže Vera Spasojević Tišma, takođe specijalistkinja radiološke zaštite.

Direktor Nuklearnih objekata Srbije Radojica Pešić je rekao da nivo radijacije 5 u Japanu ni po kom scenariju ne bi mogao da dođe do Srbije i da građani s tim u vezi u potpunosti mogu da budu mirni. Međutim, postoji hipotetička pretpostavka pod kojim okolnostima bi radijacija mogla da dođe do Beograda.

"Hipotetički mogli bismo da budemo ugroženi ako bi se tamo desio nuklearni akcident 7. stepena odnosno najvećeg nivoa, i kada bi neki nuklearni oblak mogao ipak da dođe 18 000 kilometara do Beograda, ali to je teorija i hipoteza. Mi u praksi zaista nemamo razloga toga da se plašimo", kaže on.

Radijacija je u Srbiji sada u uobičajenim granicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: