Srbija ustupa Zagrebu slučaj Purda?

U sredu će se u Zagrebu sastati predstavnici ministarstava pravde i tužilaštva Srbije i Hrvatske, jedna od tema će biti slučaj Tihomira Purde, saznaje B92.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 10.01.2011.

11:11

Default images

Sastanak Mešovite komisije za pripremu i razmenu popisa osoba optuženih lica za ratne zločine bi trebalo da se održi u Zagrebu, a predsedavaće Snežana Malović.

Kako B92 nezvanično saznaje, Srbija je spremna da hrvatskom pravosuđu ustupi predmet Tihomira Purde, hrvatskog državljanina koji je uhapšen 5. januara u BiH, na graničnom prelazu Županja-Orašje.

"Razgovaraćemo i o daljem intenziviranju saradnje između dva ministartva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice. Sigurna sam da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu u što skorijem roku rešeni", navela je ministarka pravde Snežana Malović u saopštenju. Prema njenim rečima, saradnja u pogledu međunarodno/pravne pomoći između Srbija i Hrvatske je na izuzetno visokom nivou i takav trend će i ubuduće biti nastavljen.

"Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske, na putu ka Evropskoj uniji, i naše dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno", rekla je Malovićeva.

Ona je rekla da nije bitno gde će se suditi i čije pravosuđe će okrivljene procesuirati, ali da je nužno je da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin.

"Usijani telefoni" na relaciji Beograd-Zagreb

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić razgovarao je večeras sa predsednicom Vlade Republike Hrvatske Jadrankom Kosor o slučaju Tihomira Purde, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Tadić je u razgovoru, koji je inicirala premijerka Kosor, istakao da ovaj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Istovremeno, veterani u Vukovaru su za večeras najavili protest.

Podsetimo, Purda je uhapšen prošle srede u BiH pod optužbama za ratni zločin, a Veljko Marić uhapšen je pre devet meseci na srpsko - bugarskoj granici pod istim optužbama.

Premijerka Kosor je rekla da Hrvatska želi da funkcioniše pravna država, ali da ne želi "da hrvatski branioci koji su se časno izborili za slobodnu demokratsku Hrvatsku i njihove porodice trpe na bilo koji način".

U međuvremenu se pojavila informacija da Srbija poseduje spisak hrvatskih branitelja koje optužuje za ratne zločine, što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije demantovalo.

Naime, Tužilaštvo je saopštilo da sarađuje s državnim odvjetništvom Hrvatske na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina i preciziralo da je netačna tvrdnja da postoji spisak od 340 hrvatskih državljana, navodno osumnjičenih za ratne zločine u Vukovaru.

Tužilaštvo je preciziralo da, na osnovu uvida u spise Vojnog suda u Beogradu protiv Tihomira Purde, koji je uhapšen u januaru 2011, postoji dovoljan stepen sumnje o postojanju elemenata krivičnog dela ratnog zločina.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da ime Tomislava Purde nije novo i da informacije o njemu poseduju skoro dvadeset godina.

"Postoji dovoljan stepen osnovane sumnje o postojanju elmenata krivičnog dela ratnog zločina. Slučaj Tihomira Purde, koji je u fazi istrage preuzet iz grupe vojnih predmeta s početka 1990-ih, spada u predmete koji su prošli prvu fazu revizije, kada je 2004. godine Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo predmete ratnih zločina od Vojnog suda u Beogradu. Predviđena je još jedna revizija, kako bi se izvršila precizna analiza i rešili nesporazumi", navodi se u saopštenju.

I dok sa svih strana stižu demantiji informacije o postojanju tajnog spiska sa 340 hrvatskih državljana koje Srbija traži zbog ratnih zločina, u Hrvatskoj se sprema objavljivanje još jednog.

Naime, Hrvatska stanka prava je najavila da će u sredu objaviti spisak, kako su rekli, “58 srpskih terorista". Kako kažu, radi se o ljudima koje su "čak i vlasti tzv. SAO Krajine procesuirale zbog zločina u Dalmaciji, što Hrvatska nije učinila”.

Hrvatska: Ko je na "srpskim spiskovima"

Internet portal Pollitika.com objavio je popis imena 332 vukovarska i 100 osiječkih veterana koja su navodno na popisu onih za kojima traga srpsko pravosuđe i za kojima su raspisane međunarodne poternice.

Među njima su i komandanti odbrane grada 1991. godine Mile Dedaković i Branko Borković, upravnica vukovarske bolnice Vesna Bosanac i mnogi drugi.

Ministar pravde Dražen Bošnjaković izjavio je da se na srpskom popisu nalazi 40-ak imena, ali da među njima nema Tihomira Purde.

Bošnjaković je, međutim, rekao i da je telefonom razgovarao s ministarkom pravde Srbije Snežanom Malović, da bi analizirali da li postoji još nekakav spisak hrvatskih veterana protiv kojih se vode postupci vezani za ratne zločine, pored onoga što je Hrvatska već dobila od Srbije.

On je najavio i da će se tokom sedmice sastati i zajednička komisija dva ministarstva pravde.

"Drugog popisa osim onog kog smo dobili, nemamo", rekao je Bošnjaković u sinoćnjem Dnevniku Hrvatske televizije, ponovivši da je na tom spisku oko 40 ljudi i da, osim tog, nema nikakvog drugog spiska.

"Jasno je da ni službeni organi u Srbiji nisu proizveli takav popis i da ga nisu nikome uručili", rekao je ministar, dodavši da dva ministarstva imaju vrlo korektnu i dobru saradnju i zajedničku komisiju.

Hrvatski novinar Drago Hedl za B92 je objasnio da je burna reakcija Hrvatske na hapšenje Tihomira Purde odraz posebnog značaja koje Vukovar ima u toj zemlji. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: