Artemije: Nisam raskolnik

Raščinjeni vladika Artemije, u intervjuu za „Večernje novosti“ izjavio da je Raško-prizrenska eparhija i dalje njegova, a da na Sabor SPC nije bio pozvan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

08:59

Default images

Odluka o mom raščinjenju je neustavna, protivna kanonima i za mene nema nikakav značaj. I dalje sam ono što sam bio, rekao je raščinjenin vladika Artemije.

On se s petnaestak monaha, u nedelju oko podneva, vratio za Beograd. Smestio se u kuću u Bistričkoj ulici.

Artemije, koji je sada običan monah, nije dobio kanonski otpust sremskog episkopa Vasilija da napusti manastir Šišatovac. Ta vrsta blagoslova, prema crkvenim propisima, preduslov je da bi mogao da zatraži dozvolu da se nastani u nekom od manastira drugih eparhija.

Monah Artemije je, komentarišući optužbe Srpske pravoslavne crkve upućene njemu, za „Večernje novosti“ izjavio da se nije ni od koga odvojio.

„I dalje sam u jedinstvu sa jednom svetom, sabornom i apostolskom crkvom. Kao i sa svetim apostolima, svetim ocima, svetim Savom, vladikom Nikolajem, ocem Justinom i svim pravoslavnim hrišćanima koji poštuju crkveni poredak. Ko se odvojio od tog principa, neka vidi sam ko je i gde se nalazi“, kazao je on. Na pitanje nije li udar na jedinstvo crkve to što se usprotivio odlukama crkvenih organa, Artemije je odgovorio da je pokazivao da je za jedinstvo crkve jer je prihvatao odluke koje je smatrao nekanonskim.

„Prihvatao sam ih radi mira i jedinstva crkve. Poštovao sam zabranu o sveštenodejstvu, kako im ne bih dao povoda za nešto dalje i gore. Očekivao sam da se na Saboru ta stvar razreši i da uspostavimo kanonski poredak u Srpskoj crkvi“, izjavio je on.

„Očekivao sam da će i Sinod imati isti cilj. Međutim, njihovim nekanonskim odlukama i sankcijama nema kraja. Neustavno su mi zabranili boravak na Kosmetu, brigu za moju duhovnu decu, sveštenodejstvo“, dodao je monah Artemije.

On je rekao i da je Sinod obavestio da se sve do validne presude Crkvenog suda neće povinovati nekanonskim odlukama i da sam ja doživotni episkop Raško-prizrenske eparhije.

Na pitanje zašto je otišao na Kosovo, kada se očekivalo da se pojavi pred Saborom SPC, Artemije je odgovorio da na taj Sabor nije bio ni pozvan.

„Na Sabor nisam bio pozvan. A umesto da se ova pitanja stave pred episkope i da Sabor donese odluku o tome, oni su pored živog kanonskog episkopa postavili na njegovo mesto našeg nekadašnjeg vikara Teodosija Šibalića“, kazao je bivši vladika.

„To je prestup zbog koga bi svi oni trebalo da budu lišeni čina. Kada sam to saznao, odlučio sam da pokažem da sam ja zakonski vladika. Eparhija raško-prizrenska je moja i služenjem liturgije u manastiru u Dubokom Potoku želeo sam da i praktično pokažem pred očima celog sveta šta je suština problema“, dodao je on.

Raščinjeni vladika je rekao i da se ne plaši hapšenja jer zna da za to ne postoji razlog.

Ako neko ima dokaze o mojoj krivici, neka ih pokaže. Kažu da sam uzurpirao crkvenu imovinu. Poneo manastir Duboki Potok na leđima?“, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: