Izvesnost socijalnih davanja

Rasim Ljajić kaže da će rebalansom biti osigurana socijalna davanja u 2010, delegacija EU raspisala konkurs za podršku projektima za decu sa smetnjama u razvoju

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 17.11.2010.

16:28

Default images

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao da je konkurs vredan 3 miliona otvoren do 4. marta 2011, vrednost projekata je od 200.000 do 400.000 evra.

Cilj konkursa je da podrži razvoj usluga koje mogu da spreče institucionalizaciju i obezbede neophodnu podršku roditeljima kako bi dete sa smetnjama u razvoju ostalo da živi u svojoj porodici.

On je kazao i da je konkurs usmeren na razvoj četiri usluge u zajednici, koje je Ministarstvo rada i socijalne politike identifikovalo kao prioritetne u obezbeđivanju potrebne podrške biološkim i hraniteljskim porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju.

Ljajić je rekao i da će rebalansom budžeta biti opredeljeno dovoljno sredstava za socijalna davanja do kraja 2010. godine, i najavio transformaciju ustanova socijalne zaštite zatvorenog tipa u naredne tri godine.

"Rebalansom je za Ministarstvo planirano 5,25 milijardi dinara. Tim sredstvima ćemo uspeti da obezbedimo redovnost socijalnih davanja i da interventno delujemo i zaštitimo najugroženije", kazao je Ljajić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ljajić je naveo da je, u saradnji sa Unicefom, napravljen plan transformacije ustanova zatvorenog tipa i da je predviđeno da taj proces traje tri godine, ali će dinamika u velikoj meri zavisiti od finansijskih mogućnosti.

Tim planom je, prema njegovim rečima, predviđeno unapređenje kvaliteta usluga u ustanovama koje će ostati zatvorenog tipa, dok će ostale biti adaptirane u ustanove multidisciplinarnog tipa i pružati podršku porodicama, ali funkcionisati i kao dnevni boravak.

"Nije ideja otvarati nove institucije za trajni smeštaj za osobe sa invaliditetom, već one koje će pomoći porodicama", kazao je Ljajić, navodeći da u Srbiji još ima ustanova u kojima su smešteni i odrasli i deca, ali i osobe sa različitim stepenima invaliditeta i smetnji u razvoju.

Osvrnuvši se na slučaj u Kulini, gde je prošlog meseca nepokretan petnaestogodišnji štićenik Doma za smeštaj odraslih pao sa drugog sprata i poginuo, ministar je kazao da je istraga još u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: