ŽuC: Par cipela, jedan život

Beograd -- NVO Žene u crnom održale su u Knez Mihailovoj akciju "Par cipela - jedan život" kojom se obeležava 15 godina od zločina nad Bošnjacima u Srebrenici.

Izvor: B92
Podeli

Namere organizatora je da se od prikupljenih cipela napravi spomenik žrtvama Srebrenice u Beogradu.

Predsednica te organizacije Staša Zajović rekla je da je cilj akcije sakupljanje 8.372 para cipela, koliko je zvanično zabeleženih žrtava zločina u Srebrenici.

„Mi ovim izražavamo ogromno saosećanje solidarnosti i nežnost za žrtve i ovo što su građani priložili znači da dele naš vrednosni sitem“, kaže Zajovićeva.

Namere organizatora je da se od prikupljenih cipela napravi spomenik žrtvama Srebrenice u Beogradu, a naknadno će od gradske vlasti biti zatražena lokacija za taj spomenik.

„Cipela je u ovoj akciji simbol života. S jedne strane nasilno prekinutog života, a u drugom smislu prihvata ... trajni mir“, kaže umetnica Ana Vilenica.

U neposrednoj blizini okupila se grupa građana koja, kako su naveli, zastupa interese srpskih žrtava u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Skup je obezbeđivao veliki broj policijaca, a akcija je protekla bez incidenata. Kordon policije tokom akcije je razdvajao učesnike akcije i nekoliko desetina tih građana.

„To što ima toliko policije znači da je vlast shvatila da treba da štiti NVO i akcije koje nisu direktne akcije vlasti ali je utisak mučan jer postoji mnogo protivnika i onih koji ne shvataju šta se u Srebrenici desilo“, kaže Jelka Jovanović iz NUNS-a.

Ova akcija će biti nastavljena prikupljanjem potpisa za izgradnju spomenika ubijenima u genocidu u Srebrenici, kao i maršom mira - trasom smrti do slobode - od Nezuka kod Tuzle, do Potočana.

Info

Hajder krio 45 miliona evra

Beč -- Bivši lider austrijske ekstremne desnice i guverner Koruške Jerg Hajder, koji je 2008. poginuo u saobraćajnoj nesreći, krio je u Lihtenštajnu 45 miliona evra.

Svet subota 31.07. 20:16 Komentara: 9

Obuzdan deo požara u Kaliforniji

Palmdejl, Kalifornija -- Vatrogasne ekipe su danas uspele da suzbiju požar koji je zahvatio nenaseljene, severne krajeve okruga Los Anđeles u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Svet subota 31.07. 20:00 Komentara: 0
strana 1 od 910 idi na stranu