"Policija brutalno tukla i devojke"

Beograd -- B92 istražuje slučaj prekomerne upotrebe sile policije u kladionici "Monako" u naselju "Galenika", kada je preksinoć brutalno pretučeno više mladića i devojaka.

Izvor: B92
Podeli

Očevici kažu da se incident u zemunskom naselju dogodio nešto posle ponoći u noći između nedelje i ponedeljka, kada je grupa gostiju sedela u bašti.

Kako su rekli očevici, policajci su upali u lokal i posle maltretiranja pretukli nekoliko gostiju, od kojih je četvoro sa povredama završilo na Urgentnom centru, a dvoje je zadržano u Kliničkom centru.

Jedan pretučeni je američki državljanin.

Policija se nije oglašavala ovim povodom. U MUP-u su kratko rekli da su reagovali zbog narušavanja javnog reda i mira, i da je bilo povređenih sa obe strane.

"Sedeli smo normalno u bašti lokala, prolazila je patrola, mislili smo da su lokalni tu ljudi koji rade, pozvani su lepo najnormalnije na piće. Znači, kako su počeli da se okreću, odjednom uleteli kao razbojnici", rekao je Nemanja Stefanović, sa vidnim povredama po licu i telu.

Prema navodima svedoka, nakon što su policajci pozvani na piće, dva pripadnika MUP-a su ušla u baštu kladionice i počela da maltretiraju goste.

Oni sa kojima je razgovarao novinar B92 su rekli da su ničim izazvani, policajci počeli da ih grubo legitimišu, gase muziku i vređaju. Nakon što su neki bili legitimisani, pozvano je pojačanje, a potom je, kažu gosti, usledilo fizički iživljavanje nad prisutnim gostima.

"Ma, samo sam osetio udarce po glavi i odjednom sam pao na zemlju i rekli su mi 'ruke na leđa'. Ja sam stavio ruke na leđa i oni su počeli da me tuku i na kraju, kada sam osetio da mi je bilo loše od bolova, krenuo da pobegnem. Onda su me stigli dole kod ograde i nastavili su da me biju", rekao je Stefanović.

"Tog momenta kako su se čule rotacije kako su se te patrole približile, ja sam palila cigaru i odmah sam dobila udarac u desnu stranu glave, povukao me za kosu, srušio sa stolice i odmah su počeli da me šutiraju", kaže Olivera Ćatić.

"Jedan od njih je rekao tom iz interventne, 'vrati tu kurvu, ovamo nazad'", kaže ona.

Kako u kladionici postoje sigurnosne kamere, deo incidenta je zabeležen i biće naknadno objavljen.

Na snimku se detaljno vidi kako je policija tukla momke, a maltretiranja nisu bile pošteđene ni gošće lokala.

"Vređali su me, mogu slobodno da kažem, 'droljo, kurvo'. Jedan me raščerupao, udario mi 6-7 šamara, udario me u grudi, konstantno me vređao bez ikakvog razloga i povoda", kaže Bojana Jovanovski.

"To su bile prozivke, psovke, taj policajac koji mi se uneo u lice izuzetno je smrdeo na alkohol. Osećao se baš na alkohol", kaže Olivera Ćatić.

U policiji su nam rekli da su reagovali zbog narušavanja javnog reda i mira i da se neće oglašavati, jer su, kako kažu ovo za njih svakodnevne situacije.

B92 saznaje da je sinoć, 24 sata nakon opisanog događaja, policija je ponovo ušla u istu kladionicu, pretresla automobile i legitimisala pristune uz obrazloženje naknadnog prikupljanja dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 910 idi na stranu