Turska: Tajni protokol van snage

Istanbul -- Tajni protokol koji je omogućavao Turskoj armiji da, po sopstvenoj inicijativi, interveniše u društvenim nemirima danas je stavljen van snage.

Izvor: B92
Podeli

Protokol poznat po skraćenici EMASYA (Protokol o saradnji za bezbednost i javni red), koji su 7. jula 1997. potpisali tadašnji načelnik generalštaba i tadašnji ministar unutrašnjih poslova, nastao je kao direktna posledica tzv. postmodernog puča kojim je zbačena koaliciona vlada Nedžmetina Erbakana i Tansu Čiler, 28. februara 1997.

Detalji protokola nikad nisu bili javni, ali se zna da su omogućavali vojsci da, bez civilne kontrole, skuplja obaveštajne podatke o građanima koje proceni kao unutrašnje neprijatelje.

Takođe su davali mogućnost vojsci da u delovima zemlje uvodi ograničenja sloboda i stroža pravila nego što bi bila uvođenjem vanrednog stanja.

EMASYA protokoli su ušli u fokus javnosti pre nekoliko nedelja kada je otkriven još jedan navodni plan vojske da zbaci zbaci civilnu vlast.

Penzionisani general, u vreme nastanka plana komandant prve armije, Četin Dogan, jedan od idejnih tvoraca navodnog plana pod kodnim imenom “Malj” (Balyoz), svojevremeno je izjavio da je plan baziran na protokolu EMASYA .

Načelnik generalštaba, Ilker Bašbug, u jutrošnjoj izjavi je saopštio kako je protokolu EMASYA dat preteran značaj u medijima i da vojska ima dovoljno mehanizama da interveniše u društvu, kao i da nema neslaganja između vojske i ministarstva unutrašnjih poslova što se tiče ukidanja protokola.

Vlada, koja je ovim ispunila obećanje da će protokol biti van snage pre trinaestogodišnjice "postmodernog puča", namerava da nastavi proces stavljanja armije pod kontrolu civilne vlasti promenama na drugim vojnim dokumentima.

Za razliku od protokola, gde je potpis ministra unutrašnjih poslova bio dovoljan da ga stavi van snage, dalje promene će zahtevati dogovor između premijera i načelnika generalštaba.

Više o navodnom planu za puč možete pročitati na Blogu B92 u tekstu "Kosmički malj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 251 idi na stranu