Kod reizbora korišćeni i podaci BIA

Ministarka pravde Snežana Malović obelodanila je da su pri odlučivanju o kandidatima za pravosudne finkcije korišćeni podaci dobijeni od policije i BIA.

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2009.

17:39

Default images

Izbor novih nosilaca sudske vlasti je i dalje u senci bure koja se digla oko reizbora, gde Društvo sudija i Udruženje tužilaca uz stručnu javnost i dalje iznosi niz zamerki i pritužbi. Ministarka pravde danas je obelodanila da su pri odlučivanju o kandidatima korišćeni podaci koji su dobijeni od policije i BIA.

Potpisivanjem zakletve da će služiti samo istini i pravdi, koju su izgovorili pred predsednicom parlamenta, za 876 sudija u sudovima opšte i posebne nadležnosti i 88 zamenika tužilaca počeo je trogodišnji mandat.

Sudije i zamenike tužilaca skupština je izabrala u utorak na predlog Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Novoizabrani nosioci sudske vlasti kažu da su spremni za rad u domaćem pravosuđu.

Da im posao neće biti lak ukazuje i stručna javnost i dva strukovna udruženja - Društvo sudija i Udruženje tužilaca, koji već danima ukazuju na mnoge greške koje su pri izboru i reizboru učinjene.

Oni navode da je ceo posao bio tajan, po nejasnim kriterijumima, uz mešanje politike, pa je Društvo sudija, između ostalog, tražilo da se obelodane izvori od kojih su dobijani podaci pri odlučivanju o kandidatima.

Njihove sumnje da su korišćeni podaci MUP-a i BIA danas je potvrdila ministarka pravde Snežana Malović.

“Po određenim zahtevima nama je tužilaštvo dostavljalo potrebne informacije. Znači, tamo gde su pokrenuti zahtevi za sprovođenje istrage, optužnice ili istražne radnje protiv kandidata svakako su nam dostavljali i da smo to koristili u našem radu”, kazala je Malovićeva.

“Korišćeni su podaci tužilaštva, a samim tim, naravno, tužilaštvo je organ koji postupa posle policije ili Bezbednosno-informativne agencije, ako govorimo o konkretnim predmetima”, rekla je ona.

Udruženje tužilaca tražilo je pomoć i poverenika za informacije o javnom značaju Rodoljuba Šabića, kome su podneli žalbu protiv Državnog veća tužilaca zato što je kompletan rad proglasio za službenu tajnu.

Šabić za B92 sa zabrinutošću konstatuje da Udruženje tužilaca i dalje nakon zakonskog roka ne dobija nikakav odgovor.

“Javno sam rekao da je i sama činjenica da je žalba izjavljena zabrinjavajuća. Ako u komunikaciji između strukovnog udruženja tužilaca i Državnog veća tužilaca postoje problemi u pristupu informacijama koje treba da rešava poverenik – onda to ne daje dobru sliku o tom odnosu”, smatra Šabić.

“Nema nikakve sumnje, ja ću sada postupiti u zakonom utvrđenom roku i doneti odluku u roku od 30 dana od dana izjavljene žalbe. Kakvu, u ovom trenutku ne mogu da kažem, mada verujem da javnost pretpostavlja, pošto u načelu sve što vlast radi treba da bude legitiman predmet interesovanja javnosti”, naveo je on.

Društvo sudija Srbije je od domaćih, ali i međuanrodnih institucija zatražilo pomoć u zaštiti svojih osnovnih prava - a to je da dobiju pisano obrazloženje zašto nisu prošli reizbor, kao i koji su kriterijumi pri odlučivanju korišćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: