Klinton: Novi odnosi među državama

Ljubljana -- Bivši predsednik SAD Bil Klinton rekao je u Ljubljani da je svet suočen sa izazovima poput siromaštva i ekonomske krize i pozvao na izgradnju novih odnosa.

Izvor: Beta
Podeli

"Svet deluje na nestabilan, nepravedan i potpuno nezadovoljavajući način", rekao je Klinton na 11. Poslovnoj konferenciji Portorož u Cankarjevom domu gde se pojavio kao gost. On je istakao da je zadatak svih država da rade na izgradnji "pozitivnih snaga i smanjenju negativnih".

Svet je, rekao je Klinton, nestabilan zbog finansijske krize, straha od novog gripa i drugih bolesti, kao i posledica klimatskih promena s čime je povezana i neravnopravnost.

"Polovina ljudi na svetu živi samo sa dva dolara dnevno, i neravnopravnost se ogleda kako u prihodima tako i u obrazovanju, i zdravstvenom sistemu", rekao je Klinton.

Bivši američki predsednik kaže da je sada važno da se definiše šta u svim tim oblastima može da uradi vlada, privatni sektor i kako mogu da doprinesu nevladine organizacije.

On je naglasio da upravo međuzavisnost svih građana na svetu svakom pojedincu pruža priliku da može da doprinese promenama na bolje.

Klinton je razgovarao i sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom o značajnim svetskim problemima, posebno o situaciji na jugoistoku Evrope.

Klinton posle 1999. godine, kada je još bio predsednik SAD, po drugi put boravi u Sloveniji. Njegov dolazak organizovali su Američka komora u Sloveniji i Dajners klub.

strana 1 od 83 idi na stranu