Produžen "život" domena .yu

Beograd -- Međunarodni internet registar Ajkan (ICANN) odobrio je produženje roka za gašenje domena .yu do 30. marta 2010, pod uslovima koje će naknadno saopštiti.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Kako saopštio Registar nacionalnog internet domena Srbije, odluka o produženju "života" domena .yu doneta je na sednici Odbora direktora Ajkana koja još traje. "Ukoliko uslovi za RNIDS budu prihvatljivi, Upravni odbor RNIDS-a će doneti odluku o konačnom datumu gašenja preostalih 4.000 yu domena, o čemu ce javnost biti blagovremeno obaveštena", navodi se u saopštenju.

Stari internet domen Srbije sa nastavkom .yu trebalo je da bude ugašen danas, ali je RNIDS zatražio da se taj rok produži.

Prema navodima RNIDS-a, mnogi korisnici u Srbiji nisu spremni za gašenje domena .yu jer se taj domen još dosta koristi za razmenu elektronske pošte, a mnoge stranice sa nastavkom .yu i dalje se nalaze u bazama podataka i pretraživačima interneta.

Prema podacima RNIDS-a, u starom .yu domenu bilo je 40.000 adresa, od čega je 36.000 ugašeno jer ih korisnici nisu produžili u predviđenim rokovima.

Registracija domena sa nastavkom .rs počela je 10. marta 2008. godine, a do danas je registrovano 50.609 adresa.

Od toga je 27.958 sa nastavkom .rs bez poddomena, koje mogu registrovati i pojedinci i preduzeća, 16.305 domena za preduzeća sa nastavkom co.rs, 2.710 adresa za neprofitne organizacije sa nastavkom org.rs, 2.703 za pojedince sa nastavkom in.rs i 933 adrese za obrazovne institucije edu.rs.

Domen za državne institucije promenjen je prošle godine na gov.rs, dok je mreža ac.rs rezervisana za državne univerzitete.

Zahtevi za registraciju domena predaju se ovlašćenim registrima čiji spisak se može naći na internet sajtu RNIDS-a www.rnids.rs.

strana 1 od 108 idi na stranu