KPS: Nema opasnosti od terorizma

Kosovska policija ocenila da ne postoji rizik od terorizma, nakon što je u SAD uhapšena grupa osumnjičena za planiranje terorističkih napada i na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2009.

00:28

Default images

"Nema indikacija da su takvi napadi mogući i stanovnici Kosova nemaju razloga za zabrinutost", rekao je za Slobodnu Evropu portparol Kosovske policije Besim Hoti i dodao da je policija preduzele sve mere kako bi sprečila napade.

Među uhapšenima je i dvaedesetčetvorogodišnji Hisen Šerifi, poreklom sa Kosova sa stalnim boravkom u SAD. Mediji su preneli da je on boravio na Kosovu kako bi učestvovao u svetom ratu - džihadu, ali se ne navodi da li je već učestvovao u nekom oružanom napadu.

Policija Kosova je potvrdila da je Šerifi bio na Kosovu u julu prošle godine.

Informacije u vezi sa boravkom i delovanjem osumnjičenog za terorizam prosleđene su SAD. Policija nije otkrila o kakvim se podacima radi, a portparol Besim Hoti rekao je da nema razloga za paniku.

Poznavalac bezbednosnih pitanja Arben Ćirezi ističe da treba biti na oprezu pošto ni Kosovo nije imuno na terorizam, jer podržava američku politiku.

Ćirezi je izjavio da je hapšenje u Americi pokazalo da je teroristička grupa planirala napad na američke interese, pa samim tim i na one na Kosovu, što znači da, kako je naveo, i na Kosovu ima ljudi koji podržavaju slične akcije.

"Ako bi došlo do nekog napada na američke interese na Kosovu, to bi bio težak napad ne samo na imidž Kosova već bi postavio pitanje u američkoj javnosti o politici administracije prema Kosovu u poslednjih 10 godina i to bi bilo veoma štetno za Kosovo", rekao je
Ćirezi.

On je upozorio da radikalne islamističke grupe najčešće angažuju mlade, a posebno pripadnike marginalizovanih struktura društva.

"Kosovo treba da spreči da radikalne islamističke organizacije i pojedinci pridobiju ljude. Rad Vlade i nevladinog sektora treba da obuhvati i to da te organizacije dožive neuspeh u regrutovanju novih članova", rekao je Ćirezi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: