Koliki je višak u administraciji

Beograd -- Do kraja ovog meseca trebalo bi da se konačno odredi koliko je zaposlenih u državnoj administraciji višak, saznaje “Blic“ u Vladi Srbije.

Izvor: FoNet, Blic
Podeli

U Vladi najavljuju da će do kraja juna, eventualno u prvom delu jula biti završen rad na izmenama zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o državnim službenicima, kojim će biti precizirani kriterijumi o broju radnih mesta. Uporedo Vlada Srbije priprema i izmene zakona o finansiranju opština.

Ideja je da opštine dobiju novac iz budžeta za plate zaposlenih samo za broj predviđen zakonom, najavljuju u Vladi, što praktično znači da će za sve izdatke preko plana opštine morati da se snađu same.

Kako sada stvari stoje, standard za broj zaposlenih u administraciji biće jedan na hiljadu stanovnika i to je kriterijum i u EU.

Standardi o broju zaposlenih neće se odnositi samo na lokalnu samoupravu već i na ostale budžetske korisnike poput javnih preduzeća.

Ideja je da bogatije opštine imaju obavezu da brže smanje prekobrojne, a manje razvijenim da se omogući nešto duži period koji treba da iskoriste za smanjenje broja zaposlenih jer im trebaju sredstva za otpremnine. Još nije precizirano koji bi to rokovi bili, kažu za “Blic“ u Vladi.

Izmene zakona o državnim službenicima trebalo bi da omoguće da zaposleni u administraciji budu isto rangirani kao i građani zaposleni kod privatnika.

Do sada su zaposlenja u državnoj administraciji bila po principu “jednom za svagda“, što je državnim činovnicima omogućavalo da budu zaštićeniji od drugih građana, a otkaz je bio gotovo nemoguća stavka.

Ukoliko se pretpostavi da neka opština ne smanji broj zaposlenih, moraće sama da se snađe za plate.

Info

Dete preživelo pad aviona

Dubai, Moroni, Pariz -- Prema najnovijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona, koji je leteo iz Sane u Jemenu ka Moroniju na Komorskim ostrvima.

Svet utorak 30.06. 23:01 Komentara: 56

U KPS se vratilo 310 Srba

Priština -- U Kosovsku policiju se za povratak prijavilo 310 policajaca srpske nacionalnosti, izjavio je portparol KPS-a Arber Beka i dodao da broj povratnika nije konačan.

Kosovo utorak 30.06. 21:59 Komentara: 24

Sarkozi protiv Libermana?

Jerusalim -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Svet utorak 30.06. 21:53 Komentara: 0

Obama: Ilegalan državni udar

Vašington, Njujork -- Predsednik Manuel Zelaja, koga je vojska proterala iz Hondurasa, za Sjedinjene Države ostaje šef te države, poručuje američki predsednik Barak Obama.

Svet utorak 30.06. 21:42 Komentara: 21
strana 1 od 777 idi na stranu