“Nabuko“ ipak prioritet EU

Brisel -- Vice-premijer Češke Aleksandar Vondra kaže da je gasovod "Nabuko" vraćen među prioritete EU.

Izvor: Tanjug
Podeli

Gasovod "Nabuko" i da će biti finansiran slobodnim sredstvima budžeta Unije, rekao je vice premijer Češke Aleksandar Vondra

"Nabuko" je među prvima na listi prioriteta, rekao je juče Vondra novinarima na samitu EU u Briselu i dodao da je za finansiranje tog projekta rezervisano 200 miliona evra. Ranije je bilo planirano da se uloži 250 miliona evra.

Projekat "Nabuko", kojim se predviđa izgradnja gasovoda od Kaspijske regije do Evrope, uz zaobilaženje Rusije, 17. marta je bio isključen sa liste prioriteta EU, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Poljski premijer Donald Tusk je izjavio da je projekat "Nabuko" svrstan među prioritete na insistiranje vlada zemalja centralne i istočne Evrope, dok se tome najviše protivila Nemačka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da Evropska unija i bez ovog gasovoda ima gde da investira budžetska sredstva.

Italija i Francuska su takođe izrazile sumnju u neophodnost realizacije ovog projekta.

Lista prioritetnih projekata je uključena u opšteevropski plan stimulacije ekonomije, koju je Evropska komisija prezentovala prošle jeseni.

Zajedno sa ostalim projektima, gasovod "Nabuko" sada predstavlja osnovu energetske bezbednosti Evrope, a očekuje se da će doprineti smanjenju zavisnosti Unije od isporuka gasa iz Rusije.

strana 1 od 872 idi na stranu