Prilužje: Obezbeđeni agregati

Vlada Srbije obezbedila je dva agregata od po 10 kilovata za selo Prilužje na Kosovu koje već desetak dana nema struju.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.03.2009.

12:09

Default images

Zahvaljujući agregatima nastava u srednjoj i osnovnoj školi je ponovo počela. Sredstvima Vlade za Prilužje je kupljen još jedan agregat kako bi se zadovoljile potrebe za strujom lokalnih organa vlasti i doma zdravlja. S druge strane, meštani Šilova najavili su da danas nastavljaju proteste zbog isključenja struje.

"Želimo mirnim protestima da izrazimo svoje nezadovoljstvo zato što već 15 dana nemamo struju i istrajaćemo u našim zahtevima”, rekao je predsednik mesnog odbora Šilova Aleksandar Petrović.

Zamenik predsednika opštine Vučitrn Milorad Stolić izjavio je da u Prilužju ipak neće biti nastavka protesta iako struja ni nakon 15 dana nije došla u to kosovsko selo.

"Protesta danas neće biti jer nam je rečeno da su počeli razgovori Beograda i predstavnika UNMIK-a o rešavanju problema vezanih za isključenja struje, kao i o načinu na koji će Srbi plaćati struju; zato smo odlučili da se protesti odlože do daljnjeg", kazao je on.

Stolić je podsetio da zbog dvonedeljnog isključenja struje ni Dom zdravlja u Prilužju ne može normalno da funkcioniše, tako da i dalje prima samo hitne slučajeve koje kolima hitne pomoći prebacuje u Kliničko-bolnički centar u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prilužje i selo Grace u opštini Vučitrn i Babinom Mostu, Pelemetini i Crkvenoj Vodici u opštini Obilić, Kosovska energetska korporacija je pre petnaest dana zbog neplaćanja isključila struju.

U tim selima živi oko 5.000 Srba, a samo u Prilužju - najvećem srpskom selu na Kosovu i Metohiji, živi oko 3.000 Srba.

Struja je isključena i u Šilovu u opštini Gnjilane i u selu Grnčare, kao i Srbima u mešovitom selu Mogila u opštini Vitina. Srbi iz tih triju sela najavili su da će i danas održati proteste.

KEK traži od kosovskih Srba da plate račune i da potpišu ugovore kojima se obavezuju da će ubuduće izmirivati dugove za utrošenu električnu energiju, kao i da radnici KEK-a dolaze u srpska sela da očitavaju brojila za utrošak struje.

Srbi, međutim, traže da KEK prestane da uslovljava uključenje struje izmirenjem starih dugovanja.

Počela nastava u školama

Zahvaljujući agregatima u Prilužju je obnovljena nastava u školama. Tako je nakon nedelju dana prekida, 500 učenika počelo danas da pohađa nastavu.

Agregat koji je platila vlada Srbije dovoljan je za zadovoljenje minimalnih potreba da bi se nastava odvijala.

Nastave u dvema školama u Prilužju nije bilo od prošle nedelje, a po rečima nastavnika potrebno je dosta dana da prođe da bi se učionice ugrejale.

Ageragat međutim sam po sebi nije dovoljan da bi nastava kompletno funkcionisala.

U Osnovnoj školi u Babinom Mostu, nastava je prekinuta uporedo sa nestankom struje. U tom selu sa oko 200 porodica, nastava za učenike osnovne škole bi mogla da počne sutra, ukoliko nastavnici osposoobe agregat.

U suprotnom nastavnici sa oko 300 učenika, čekaće toplije vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: