Policajcima obećano brzo rešenje

Srpski policajci koji su napustili KPS odustali su od blokade srpskih institucija u istočnom Kosovu, pošto su dobili uveravanja da će njihov status biti rešen.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2008.

13:28

Default images

Član pregovaračkog tima srpskih policajaca Stojadin Notković rekao je da policajci sutra neće blokirati srpske institucije u kosovskom pomoravlju jer je "juče poslepodne telefonom razgovarao sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem koji je rekao da neće biti otkaza i da će status policajaca biti ubrzano rešen".

"Ministar Bogdanović je rekao da će nakon odluke Saveta bezbednosti o Euleksu vrlo brzo biti stvoreni uslovi za povratak Srba u policiju i da će status policajaca koji su u februaru 2007. godine nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova napustili Kosovsku policijsku službu biti brzo rešen zbog čega smo odustali od protesta", kazao je on.

180 policajci srpske nacionalnosti najavilo je juče proteste zbog toga što ih ni deset meseci nakon što su izašli iz KPS-a nije preuzeo MUP Srbije kako im je bilo obećano, a bilo je najavljeno da će od 1. decembra dobiti otkazna rešenja od komesara UNMIK policije, gde se još nalaze pod plaćenom suspenzijom.

Notković je rekao da ostaju pri četiri zahteva kao uslov za povratak u službu - da nastave da rade po Rezoluciji 1244, da se u srpskim sredinama otvore policijske stanice i podstanice, da rade u srpskim sredinama i da na administrativnim prelazima Kapija pet i šest prema Bujanovcu i Preševu bude veći broj predstavnika srpske policije.

On je kazao da je do februara na Kapiji pet na prelazu Bela zemlja prema Bujanovcu od 60 policajaca devetoro bilo srpske nacionalnosti iako, kako je naveo, taj prelaz više od 80 odsto koriste Srbi, a slična je sitaucija i na Kapiji 6 na prelazu Mučibaba.

KPS je 27. februara prošle godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova na poziv Vlade Srbije u Kosovskom pomoravlju napustilo 180 srpskih policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: