Vlada Guzenbauera podnela ostavku

Austrijska vlada kancelara Alfreda Guzenbauera podnela je ostavku, dva dana posle prevremenih parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

14:49

Default images

Vlada je o tome obavestila predsednik Austrije Hajnca Fišera. Šef austrijske države, u skladu sa zakoniskim propisima, prihvatio je ostavku i naložio Vladi nastavak rada do formiranja nove vlade.

Po donošenju odluke o ostavci, celokupna vlada otišla je kod predsednika, gde su kancelar i ministri potpisali odgovarajuće dokumente za nastavak rada do formiranja novog kabineta.

Na nedeljnim prevremenim parlamentarnim izborima, Socijaldemokratska partija (SPO) osvojila je najveći broj glasova, uz velike gubitke. Narodna stranka (OVP) zauzela je drugu poziciju, a treća je bila Slobodarska stranka (FPO).

Očekuje se da će predsednik Fišer, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata 6. oktobra, mandat za formiranje nove vlade dati lideru SPO Verneru Fajmanu, koji je najavio da će najpre pokušati da se sa OVP dogovori o nastavku koalicije.

U OVP je sinoć došlo do smene generacija. Lider Vilhelm Molterer podneo je ostavku, čime je otvoren put za novu vladu sa socijaldemokratama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: