Vekarić: Dovoljno podataka o Egneru

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je za istragu protiv Petera Egnera prikupljeno dovoljno podataka.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2008.

00:16

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je zahtev Okružnom sudu u Beogradu za sprovođenje istrage protiv Petera Egnera, zbog sumnje da je tokom Drugog svetskog rata počinio genocid i više ratnih zločina nas civilima. "U saradnji sa službom za ratne zločine SAD i ambasade u Beogradu došli smo do dovoljno podataka za kretanje u istragu", rekao je za B92 Bruno Vekarić.

"Ovo je važan trenutak jer se pokazuje da ratni zločini ne zastarevaju. Veoma je važno što smo u komunikaciji sa pomenutim institucijama, oni će vrlo brzo doći u Beograd kako bi razmenili informacije o tom predmetu", kaže Vekarić.

On dodaje da se čekaju još neki podaci kako bi "predmet bio jači".

"Njemu se stavlja na teret, ono što je suština našeg zahteva, čak i krivično delo genocida što je našoj novijoj pravosudnoj istoriji na neki način novitet", kaže Vekarić.

Egner je osumnjičen da je krajem 1941. godine kao pripadnik tajne nemačke policije Gestapo u Beogradu učestvovao u odvođenju većeg broja civila u Jajince gde su streljani.

Egner se sumnjiči za aktivnosti koje su dovele do ubistva 150.000 ljudi. Egner živi u Sijetlu, SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: