"Neće više biti jeftine hrane"

Beograd -- "Neće više biti jeftine hrane, ni kod nas ni u svetu", rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Izvor: B92
Podeli

"Cene skaču zbog toga što se 50 godina nismo domaćinski odnosili u pogledu stočarstva, a stočarstvo je jedna od najvažnijih delatnosti u poljoprivredi, ali koja zahteva veliki period adaptacije kada dođe do loših godina, a mi smo ih imali, nažalost, dosta", kaže Golubović za B92.

"Trenutna loša situacija u oblasti stočarstva u našoj zemlji, kao i porast cena mesa, posledice su dugog perioda adaptacije koji ova grana poljoprivrede zahteva, ali i kretanja svetskog tržišta", kaže Golubović.

On dodaje da kada uspemo, pre svega, da otvorimo izvoz za sve naše proizvode od mesa, "tada će sigurno sve ove turbulencije koje nastaju na tržištu biti daleko blaže i stočarstvo će imati bolji tretman".

Inače, u svetu je konstatovana prehrambena kriza, pošto je ponovo više zemalja pogođeno glađu. Prema sadašnjim procenama, širom planete ima više od 862 miliona gladnih, prenela je DPA.

Rimski samit 181 zemlje, koji je organizovala prošle nedelje Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO), sačinio je listu 22 zemlje koje su posebno ugrožene, među kojima su Eritreja, Niger, Komori, Haiti i Liberija.

Generalni sekretar UN Ki Mun Ban je na otvaranju samita izjavio da će za borbu protiv gladi u svetu biti potrebno oko 20 milijardi dolara godišnje i da svetska proizvodnja hrane treba da bude udvostručena do 2030. godine.

Ekonomija

Još mesec dana za upis akcija

Beograd -- Rok za upis besplatnih akcija ističe 31. jula i neće biti produžavan, navode u Ministarstvu ekonomije. U PTT-u apeluju da se prijavljivanje ne odlaže do poslednjeg dana.

Ekonomija ponedeljak 30.06. 09:36 Komentara: 3
strana 1 od 58 idi na stranu