Milica Čubrilo u poseti Hrvatskoj

Zagreb -- Prvog dana posete Hrvatskoj, Milica Čubrilo razgovarala sa hrvatskim zvaničnicima o predstavljanju srpske kulture u toj zemlji.

Izvor: Beta
Podeli

Ministarka za dijasporu Srbije Milica Čubrilo izjavila je danas u Zagrebu da je institucijama Hrvatske predložila modele saradnje kako bi se na kvalitetniji način promovisala srpska kultura u Hrvatskoj. Razgovarano je i o problemima povratka srpskih izbeglica i vraćanju kulturnih blaga u obe zemlje.

Ona se sastala sa hrvatskim ministrom turizma, mora, saobraćaja i razvoja Božidarom Kalmetom, ministrom kulture Božom Biškupićem i državnim sekretarom za međunarodnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Hidajetom Biščevićem.

Milica Čubrilo je rekla za Betu da je cilj svih njenih susreta želja Srbije da se aktivnosti na predstavljanju srpske kulture i naroda u Hrvatskoj prošire i intenziviraju na savremeniji način.

Ona je ukazala na mogućnost da se u cilju kvalitetnijeg predstavljanja srpske kulture u Hrvatskoj intenzivnije angažuju sami Srbi u Hrvatskoj, posebno oni koji su se već istakli u kulturnom miljeu Hrvatske.

Prema njenim rečima, upravo bi takvi predstavnici srpske manjine mogli biti svojevrsni ambasadori srpske kulture u Hrvatskoj, koji bi na kulturnom planu predstavljali savremeniji pravac srpskog društva.

Milica Čubrilo predložila je Biškupiću da srpsko Ministarstvo dijaspore i hrvatsko Ministarstvo kulutre budu zajednički pokrovitelji izložbe fotografija Zagreba i Beograda.

Srpska ministarka dijaspore je rekla da je sa hrvatskim zvaničnicima razgovarala o problemima povratka Srba u Hrvatsku, posebno o mogućnostima zajedničkog finansiranja projekata ekonomskog razvoja i razvoja različitih vidova turizma na područjima na kojima žive Srbi povratnici.

Milica Čubrilo je rekla da je sa Biškupićem razgovarala o vraćanju kulturnog blaga u obe zemlje, dok je sa Biščevićem razmotrila modele povratka i posebno obaveze Hrvatske i Srbije iz Sarajevske deklaracije.

Tokom trodnevne posete Hrvatskoj, ministarka dijaspore će posetiti i Srpsku gimnaziju u Zagrebu, sedište i muzej Srpske pravoslavne crkve, kao i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", a sastaće se i sa predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem.

Milica Čubrilo će posetiti i Vukovar gde će se sastati sa predstavnicima tamošnjih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 52 idi na stranu