Nehigijensko naselje u bolnici

Beograd -- U Beogradu postoje 44 divlja, nehigijenska naselja, u kojima pretežno žive romske porodice.

Izvor: B92
Podeli

Jedno od njih je u dvorištu Centra za opekotine i plastičnu hirurgiju u Zvečanskoj ulici. Iako postoje tri rešenja o iseljenju, uprava bolnice 20 godina pokušava da taj problem reši i da to divlje naselje s 53 porodice iseli iz dvorišta bolnice, gde bi u sterilnim uslovima trebalo da se leče pacijenti s najtežim opekotinama, a naselje se iz godine u godinu širi.

Miodrag M. Colić, direktor Centra za opekotine i plastičnu hirurgiju, kaže da se naselje povećava. "Čak i inspektori indiferentno gledaju kako se prave nove zidane kuće u ovom delu i ne reaguju, ili samo napišu prijavu koja ništa ne znači. Ovde je, u stvari, stanje neposredne ugroženosti. Ne postoji nijedna zdravstvena ustanova u Srbiji na čijem placu postoji romsko naselje, kao kod nas", kaže on.

Pacijenti očekuju mir, a li su glasna muzika, tuče, galama i đubre koje se svakodnevno pojavljuje u dvorištu bolnice, postali njihova svakodnevica.
"Buka je nenormalna, na Đurđevdan sam gledao da u krugu bolnice kolju jagnje, prase da peku, lože, lupaju. Muzika je non-stop, bolesnici ne mogu da spavaju, da se leče", svedoči jedan pacijent.

"Buka je od ujutro, ustaju deca, voze tuda bicikle, lupaju, galame, uveče isto tako. Nemamo mira, ne može da se spava mirno, oseti se čak i neprijatan miris", dodaje drugi.

To divlje naselje nastalo je osamdesetih godina preseljenjem tadašnje vojne bolnice u novu zgradu VMA. Klinika je duže bila prazna, a završetak snimanja filma "Variola Vera" neke romske porodice iskoristile su za useljenje u prateće objekte i montažne kuće. Sada u naselju stanuje 180 Roma koji bi pristali da se rasele u bolje uslove.

"To naselje ne bi trebalo da bude gde jeste jer ovakva bolnica mora da funkcioniše kako treba, slažem se, ali mi nemamo kud", kaže jedan od stanovnika divljeg naselja.

"Naša je želja da dobijemo nešto, neki smeštaj higijenski i mi da imamo, da imamo i mi da živimo kako treba", kaže drugi.

Iako su u poslednjih 20 godina više desetina puta tražili od opštine Savski venac da problem bude rešen, nije se stiglo dalje od donošenja tri izvršna sudska rešenja o iseljenju. Ona nikada nisu sprovedena.

Miloš Kovačević, portparol SO Savski venac, kaže da Opština sama nema mogućnost da nađe alternativnu lokaciju i raseli veliki broj stanovnika tog naselja. "Opština je u prethodnom periodu pokušala nekoliko puta da sprovode ta rešenja o rušenju, ali je to bilo čak i tehnički nemoguće", kaže on.

Očekuje se da će raseljavanje nehigijenskog naselja ispod mosta Gazela postaviti model za rešenje problema. Prvo sledeće naselje koje će biti raseljeno upravo je ono u krugu bolnice, obećavaju u Opštini.

Info

strana 1 od 507 idi na stranu