Morski pas na barskoj rivijeri

Na svim plažama na barskoj rivijeri, zbog opasnosti od pojave morskog psa, i danas su istaknute crvene zastavice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2007.

16:08

Default images

Policijske patrole i Lučka kapetanija pretražuju priobalno more barske rivijere pošto je u tom području juče uočena ajkula. Na svim plažama u tom delu crnogorskog primorja i dalje su istaknute crvene zastave koje upozoravaju turiste da ne ulaze u more dalje od obale.

Najpre jedan čamdžija, a zatim i patrola kapetanije juče su videli ajkulu na nekoliko stotina metara od obale, između Bara i Ulcinja, kod uvale Veliki pijesak, ispod Dobrih voda i Utjehe. Prema nekim informacijama, ajkulu su, nekoliko dana ranije, primetile i posade jahti koje su se kretale dalje od obale.

Sve službe su povećale stepen opreza, a u lučkoj kapetaniji kažu da je reč o normalnoj pojavi, kao i na mnogim drugim plažama u svetu. O prisustvu ajkule obaveštene su mornarica i policija, kao i Centrar traganja i spasavanja u Dubrovniku. Za sada se ne može tvrditi da li je u piranju jedna ili dve ajkule.

Pre mesec dana, na području Herceg Novog, ulovljen je morski pas modrulj težak više od 100 kilograma i dug tri i po metra. To je jedna od 28 vrsta morskih pasa koje žive u Jadranu, a sa belom ajkulom je na listi ljudoždera.

Naučni saradnik na Institutu za biologiju mora i bijelog ribarstva dr Aleksandar Joksimović nedavno je saopštio da više ljudi strada od ujeda pčele nego od napada ajkule i da je strah nesrazmeran pravoj opasnosti. Uz to, morski psi su stavljeni na tzv. crvenu listu ugroženih vsta kojima preti izumiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: