Utorak, 18.04.2006.

07:11

Ko je kriv za nelegalne stanove?

Televiziji B92 javljaju se građani koji su kupili stanove od investitora Aleksandra Lukića a nikad se nisu uselili u njih.

Izvor: B92

Default images

Posle priloga o investitoru Aleksandru Lukiću, koji je gradio zgrade bez dozvole po Beogradu, TV B92 javili su se građani koji su kupili stanove od njega a nikad se nisu uselili u njih. B92 će nastaviti da istražuje slučajeve kada su investitori gradili bez dozvola i oštetili građane i tražiti odgovor na pitanje zašto oni ne snose nikakve sankcije zbog nelegalnih i nezavršenih stanova.

Aleksandar Lukić je više od 200 građana ostavio da čekaju na useljenje u stanove koje su platili pre dve ili četiri godine. Zaradio je na stotine hiljada evra, a prema nekim procenama, i nekoliko miliona. Brojni građani javili su se redakciji B92 ukazujući na to da je Lukić prevario i njih. Njima nije jasno kako on i dalje nesmetano gradi.

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović kaže da on nije nadležan da odgovori na to pitanje. "Da li neko treba da bude priveden, osuđen ili nešto drugo, to možete da pitate sudstvo, policiju. Naše je da utvrdimo činjenice, da podnesemo dokumentaciju, kao što i radimo, a onda drugi organi dalje treba da rade", kaže Bogdanović.  

Do sada se istražni organi nisu bavili takvim slučajevima. Interesantno je da je Nenad Bogdanović još 2002. rekao da će biti krivično gonjeni oni koji su prodavali stanove bez dozvola, a to je izgovorio upravo na Karaburmi, na istom mestu gde je B92, skoro četiri godine kasnije, zatekao jednako očajne građane. "Mislim da je Beograd jedinstven grad u Evropi u kom mogu da vam prodaju mačku u džaku, odnosno stan koji nema nijedan papir. Nadam se da će se ljudi naučiti pameti i da to više neće raditi, a tu ćemo stvar pokušati da sankcionišemo, zakonom, regulativom, infrastrukturom. Sve se može rešiti u ovom kraju, uradićemo veliki regulacioni plan i mislim da ćemo rešiti sve", rekao je tada Bogdanović.
Danas Bogdanović kaže da je grad urbanističkim planom stvorio uslove za legalizaciju objekata. "Pošto je to bila masovna pojava na Karaburmi, mi smo urbanizmom stvorili uslove da stvari mogu da budu privedene nameni i, opet, u skladu sa zakonom i što urbanizam dozvoljava, a ne kako oni zamišljaju. E sad, koji je odnos privatnih lica, to morate da pitate te građane, investitore, nemojte da namećete odgovornost gradskoj vlasti", kaže on.

Građanima ostaje da sami rešavaju probleme koji su nastali kad su kupili nelegalan stan, a Lukić nastavlja da ubira novac gradeći stanove po Beogradu. "Pozivam istražne organe da dođu da vide ko ih je prevario i ko je, ako je neko, u moje ime uzimao pare, neka za to odgovara", kaže Lukić.

U Gradskoj građevinskoj inspekciji kažu da kaznene mere protiv Lukića mogu biti pokrenute samo u fazi izgradnje bespravnih objekata, a da oni nisu bili nadležni za inspekcijski nadzor u vreme izgradnje tih objekata, već opštinske vlasti. Opština Palilula podnela je 13 krivičnih prijava, ali posledica nema.

Lukić kaže da trenutno gradi objekat od 100.000 kvadrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: