EU zabrinuta zbog nasilja u Turskoj

EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba na jugoistoku Turske u kojima je poginulo šest osoba uključujući i dvoje dece

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

18:08

Default images

Kurdi se od utorka sukobljavaju sa turskom policijom u Dijarbakiru i ovaj milionski grad na Tigru pretvoren je u ratnu zonu. Nemiri u Dijarbakiru su najgore nasilje koje je pogodilo Tursku od oktobra i početka pregovora o pristupanju EU.

"Zabrinuti smo zbog najnovijih tenzija na jugoistoku Turske i nasilja koje je rezultiralo žrtvama", rekla je Kristina Nagi, portparol evropskog komesara za proširenje Olija Rena. "Svesni smo da postoji ozbiljan teroristički problem u regionu, ali je to mnogo širi problem od bezbednosnog pitanja", dodala je ona.

Više od 30.000 ljudi, mahom Kurda, ubijeno je od 1984. godine kada je Kurdistanska radnička partija (PKK) podigla oružani ustanak za stvaranje kurdske države u Turskoj.

Turska, EU i SAD smatraju da je PKK teroristička organizacija, ali je EU više puta pozivala Ankaru da dozvoli veća kulturna i jezička prava za 12 miliona Kurda. Turska vlada je, pod pritiscima, usvojila neke reforme, ali je njihova implementacija i dalje nesigurna.

Sukobi su izbili u utorak posle sahrane 14 PKK pobunjenika koje su vojnici ubili prošlog vikenda.

Politički analitičari tvrde da sukobi odražavaju gnev lokalnih žitelja zbog visoke stope nezaposlenosti, siromaštva i odbijanja Ankare da da veću autonomiju i kulturna prava ovom, većinski kurdskom regionu.

Portparol turske policije rekao je da je PKK odgovorna za izbijanje nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: