"Premijer RS izneo milione maraka"

Bivši premijer Republike Srpske Gojko Kličković potpisao je naloge za izuzimanje miliona maraka iz budžeta RS.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2005.

12:33

Default images

Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, Kličković je 1997. i 1998. potpisivao naloge za izuzimanje više od pet miliona maraka deviznih rezervi i budžetskih sredstava RS, a krajnje odredište većeg dela novca nije poznato. Naloge su potpisale i osobe bliske Srpskoj demokratskoj stranci i Privrednoj banci Srpsko Sarajevo, dodaje list.

"Sredstva iz budžeta RS bila su deponovana u Privrednoj banci Srpsko Sarajevo, vlasnika Momčila Mandića, osumnjičenog za organizovani i privredni kriminal. Kroz niz dokumenata i akata Vlade RS potpisivani su nalozi za isplatu višemilionskih iznosa, označenih kao državna tajna. Nijedna od transakcija nije objavljena u Službenom glasniku RS. U jednom dokumentu Vlade RS, koji je potpisao Kličković, navodi se da se deo deviznih rezervi RS od dva miliona maraka, koje su bile deponovane u PBSS, izmešta na račun jedne od poslovnih banaka u Crnoj Gori", prenosi list izjavu neimenovanog izvora, bliskog Tužilaštvu BiH. "Ta odluka Vlade bila je državna tajna i niko sem nekoliko čelnika SDS nije znao za nju. Nepoznato je koja je to poslovna banka i gde je završio taj novac", dodaje isti izvor.

"U drugoj odluci Vlade, koju je Kličković potpisao 4. septembra 1997. i koja je označena kao državna tajna, PBSS se odobrava korišćenje 1,2 miliona maraka za posebne namene", navodi list.
Odeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju sumnji Mandića za višemilionske pronevere sredstava štediša PBSS i poreskih obveznika. Mandić je u avgustu uhapšen u Budvi i izručen vlastima BiH.

Nezavisne novine tvrde da Tužilaštvo BiH uskoro treba da podigne optužnicu i protiv bivšeg člana Predsedništva BiH Mirka Šarovića, Radomira Kojića i Milovana Bjelice, osumnjičenih za pomaganje u skrivanju Radovana Karadžića, i protiv Mlađena Mandića, pomoćnika ministra pravde RS i brata Momčila Mandića.

Međunarodni predstavnik u BiH Pedi Ešdaun nedavno je blokirao sve račune SDS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: