Mesić: Oluja nije Srebrenica

Predsenik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da Srebrenicu ne treba izjednačavati sa akcijom Oluja.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2005.

18:49

Default images

"Srebrenicu, kao najveći zločin u istoriji tog područja, nije moguće izjednačavati s pojedinačnim ekscesima ili slučajevima u vojnoj akciji Oluja", rekao je Mesić i tome odbacio poziv predsednika Srbije Borisa Tadića. Tadić je od lidera drugih zemalja zatražio da 5. avgusta, na godišnjicu Oluje, osude zločine nad Srbima u Hrvatskoj 1995. na isti način na koji je on osudio zločine u Srebrenici.

"Nema opravdanja za zločine počinjene u Srebrenici, Škabrnji i Ovčari jer se radilo o planiranim i brutalnim zločinima koji su počinjeni kako bi bio očišćen prostor u cilju ostvarenja genocidnog plana po kojem bi svi Srbi mogli živeti u jednoj državi. Hrvatska osuđuje svaki zločin i niko nema pravo da ga počini u ime hrvatskog naroda i zato ćemo procesuirati svakog ko je izveo, planirao ili zapovedao zločinom i onog koji je znao da su zločini počinjeni, a ništa nije preduzeo. Mi sada procesuiramo sve takve, bez obzira na to o kome se radilo", poručio je Mesić.

"Treba imati na umu da nijedan zločin s hrvatske strane nije izveden u Srbiji, a da su reke srpskih dobrovoljaca u pratnji tenkova stizale u Hrvatsku kako bi proširile teritoriju Srbije. Verujem da Tadićeva izjava neće poremetiti odnose Hrvatske i Srbije i da je data zbog stanja u Srbiji, gde neki misle da još mogu tražiti da granice Srbije budu do Virovitice, Karlovca i Karlobaga. Neki i danas dobijaju izbore u Srbiji upravo na takvim porukama", rekao je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: