SAD: Nove mere protiv terorizma

Predsednik SAD Džordž Buš odobrio je nove mere borbe protiv terorizma.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 30.06.2005.

10:24

Default images

Buš je ovlastio nadležne organe u SAD da blokiraju imovinu stranih kompanija za koje se sumnja da su povezane s programima za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Vlada SAD odmah je zabranila Amerikancima da posluju sa osam organizacija iz Irana, Severne Koreje i Sirije, a SAD će pokušati da blokiraju svu imovinu koju te organizacije imaju u SAD.

Ministar finansija SAD Džon Snou rekao je da će, zahvaljujući novom ovlašćenju, takve kompanije i organizacije ostati bez sredstava koja su im neophodna da izgrade smrtonosno oruže jer će im biti onemogućen pristup finansijskom sistemu SAD.

Buš je naredio i osnivanje Nacionalne službe bezbednosti koja će biti formirana u FBI-u, a baviće se borbom protiv terorizma i kontraobaveštajnim i obaveštajnim radom. Pored toga, potvrđeno je osnivanje još jednog centra na nacionalnom nivou, koji će koordinirati obaveštajne informacije o aktivnostima vezanim za razvoj nuklearnog, biološkog i hemijskog naoružanja.

Novi vođa Al Kaide Bosanac?

Jedan od najradikalnijih islamskih terorista Junuz Muhamed Ibrahim Al-Hajari ima državljanstvo BIH. Međutim, on nema ni pasoš ni ličnu kartu BiH rekli su večeras izvori u Savetu ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor iz Saveta ministara BiH rekao je Beti da je Al Hajari dobio pasoš 1996. godine kao zaslugu za učešće u oružanim snagama Armije BiH, ali da nikada nije podneo zahtev za obnavljanje državljanstva, niti poseduje validan CIPS-ov pasoš ni ličnu kartu Bosne i Hercegovine. Inače, informaciju da je Al-Hajari državljanin BiH i da ima pasoš BiH objavile su banjalučke "Nezavisne novine". Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je ranije takođe potvdilo da Al- Hajari ima državljanstvo, navelo je i da je, u trenutku podnošenja zahteva za prijem u državljanstvo BiH, 23. avgusta 1996, Al-Hajari imao državljanstvo Kuvajta, a 13. juna 1994. bio je prijavljen u Konjicu.

Interesovanje za Al-Hajarija naglo je poraslo nakon što je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo novu listu 36 najtraženijih radikalnih islamista, osumnjičenih za brojne napade u toj zemlji, ali i drugim državama. Najopasniji član nove generacije terorista je, prema tom ministarstvu, 36-godišnji Junuz Muhamed Ibrahim Al-Hajari, poreklom Marokanac.

"Naša procena je da se radi o novom lideru Al Kaide Saudijske Arabije. Radi se o izuzetno obučenom borcu, koji je ratno iskustvo stekao u Bosni i Hercegovini", koji ima pasoš BiH, rekao je izvor "Nezavisnih novina". Taj izvor je rekao i da je Hajari oženjen Bosankom s kojom ima dete. "I žena i dete su zajedno sa njim", dodao je isti izvor.

Kapitol i Bela kuća sinoć, na kratko, evakuisani

Kapitol i Bela kuća sinoć su na kratko bili evakuisani, a predsednik SAD Džordž Buš prebačen je na bezbednu lokaciju.

Prema izjavama zvaničnika federalne avijacije, uzbuna je nastala zbog uletanja privatnog aviona u zabranjenu vazdušnu zonu severoistočno od Nacionalnog aerodroma Regan. Avion su ubrzo presreli vojni avioni i otpratili ga do Vinčestera, u državi Virdžiniji, gde se letelica spustila bez incidenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: