Grčki dobrovoljci i zločini u BiH

Grčko ministarstvo inostranih poslova nije moglo da potvrdi da li je Haški tribunal tražio saradnju Atine oko zločina u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

21:18

Default images

Ministarstvo tako nije ni demantovalo ni potvrdilo da je zatražena saradnja u istrazi o učešću grčkih dobrovoljaca u masakru u Srebrenici. "Proveriću, ali mislim da takav zahtev do nedavno nije podnesen. Kako sam obavešten, ministarstvo pravosuđa će sarađivati, ako to bude zatraženo", izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare predstavnik ministarstva Jorgos Kumucakos.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je "grčka vlada snabdevala oružjem bosanske Srbe", rekavši da se "takvo pitanje i ne postavlja". "Grčka vlada i narod najoštrije osuđuju učešće grčkih državljana - članova paravojnih snaga, ako ga je bilo", rekao je Kumucakos, i naglasio da "nikada nije bilo govora o učešću pripadnika Oružanih snaga Grčke" u "tom zločinu".

Od početka devedesetih u delu visokotiražnih grčkih medija pojavljivala su se svedočenja, izjave, fotografije, TV emisije, pa čak i pozivi na mobilizaciju dobrovoljaca Grka na srpskoj strani u Bosni, pa i u Srebrenici, ali vlasti nisu reagovale.

Takođe, nikada nisu zvanično potvrđene tvrdnje medija da je glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte aprila 2003. uručila tadašnjem šefu grčke diplomatije Jorgosu Papandreuu spisak državljana Grčke koji su bili dobrovoljci u srpskim jedinicama ili prevozili oružje za njih.

Ministar pravosuđa Anastasios Papaliguras je krajem prošle nedelje, odgovarajući na pitanje jednog nezavisnog poslanika, potvrdio da je "moguće da zaista postoji odgovornost državljana Grčke za pokolj civila u Srebrenici".

Prethodnu istragu od početka juna vodi tužilac Prvostepenog suda Atina Teodoropulu i "očekuje se da će dugo trajati", javili su atinski mediji. Ako bude utvrđeno da su grčki državljani zaista učestvovali u masakru, otvara se pitanje da li će im se suditi u Grčkoj ili u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: