Tužilaštvo: Karl Bilt svedok na suđenju Miloševiću

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2004.

14:40

Default images
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudskog veća da u dokazni materijal uvede pismenu izjavu švedskog diplomate Karla Bilta, čije je pojavljivanje u Hagu bilo predviđeno za 4. februar. Tužilaštvo najavljuje da bi, u tom slučaju, Bilt u sudnici potvrdio verodostojnost pismene izjave, a da bi se glavno ispitivanje svelo na svega nekoliko dodatnih pitanja. Namera Tužilaštva, kome je za završetak izvođenja svih dokaza protiv Slobodana Miloševića ostalo još osam radnih dana, jeste da potencijalno obimno svedočenje bivšeg kopredsedavajućeg Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, svede na samo nekoliko događaja. Prema tom planu, Bilt bi trebalo da govori o tri sastanka koja su održana u periodu od 7. do 15. jula 1995. godine. U istom zahtevu Tužilašto je zatražilo od sudskog veća da ograniči i trajanje unakrsnog ispitivanja, odnosno da primora Miloševića da postavlja samo pitanja koja se odnose na sadržaj pismene izjave.

Ime Karla Bilta više puta je pominjano u sudnici tokom suđenja bivšem predsedniku Jugoslavije, a najčešće u vezi sa događajima iz jula 1995. godine i padom Žepe i Srebrenice, odnosno u vezi sa eventualnom povezanošću Miloševića sa tim događajima. Sam Bilt je o svom učešću u pokušajima smirivanja sukoba u bivšoj Jugoslaviji pisao u knjizi "Zadatak mir", objavljenoj i u Beogradu u izdanju Samizdata B92. 

Karl Bilt je, u decembru 2002. godine, svedočio na raspravi o izricanju kazne bivšoj predsednici RS Biljani Plavšić, kada je zagovarao da joj zbog zasluga za prihvatanje mirovne opcije u RS, treba odrediti blažu kaznu. Tada je, u izjavi za B92, rekao da bi prihvatio poziv da se pojavi i na suđenju Miloševiću, javlja iz Haga dopisnik B92 Ljubica Gojgić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: