Uskoro osnivanje posebnog suda za ratne zločine u Sarajevu

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2003.

17:23

Default images
Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte potvrdila je u utorak da se ozbiljno razmatra mogućnost da u Sarajevu bude otvoren poseban sud kome bi Hag ustupao predmete podobne za procesuiranje pred domaćim zakonodavstvom. "Mi imamo dva glavna cilja. Da razuverimo one koji misle da svi ratni zločini neće biti procesuirani i da će neki proći nekažnjeno, te da pridonesemo razvijanju pravosudnog sistema u BiH", rekla je Karla Del Ponte koja je jutros doputovala u Sarajevo zbog učešća na konferenciji o suđenjima za ratne zločine u BIH. Konferencijom kopredsedava predsednik Haškog tribunala Klod Žorda, a osim predstavnika Tribunala učestvuju stručnjaci iz Ogranka za vladavinu prava Kancelarije visokog predstavnika za BiH. Skupu ne prisustvuje niko od zvaničnika BIH. Karla Del Ponte je rekla da će Tribunal u bliskoj budućnosti podizati optužnice samo protiv osoba koje mogu i treba da budu procesuirane pred ovim sudom.

U BiH se trenutno, po odobrenju Tribunala, procesuira oko 500 sudskih predmeta, vezanih za ratne zločine, a u pripremi su suđenja po još 60 takvih predmeta, rečeno je na konferenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: