ZASEDANJE SKUPSTINE SRBIJE

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2002.

19:00

Default images
Skupstina Srbije konstatovala je mandate za 35 poslanika sa liste koalicije DOS posto ih je verifikovao Administrativni odbor.

Sednici nije prisustvovalo 12 poslanika Demokratske stranke Srbije koje je, kako isticu u toj stranci, Republicka izborna komisija imenovala mimo njihove volje. RIK je na sednici u sredu usvojio izvestaj o izboru novih poslanika DOS i DSS radi popune upraznjenih mesta u Parlamentu. Ta komisija medjutim, kako je objasnio Nebojsa Bakarec iz DSS, nije uzela u razmatranje to sto 12 poslanickih kandidata iz njegove stranke ne zeli da ucestvuje u radu Parlamenta. Bakarec je takodje, zamerio RIK sto nije razmatrao zakonitost odluka o oduzimanju mandata i imenovanju novih poslanika. "Komisija je sebe proglasila nenadleznom za bilo sta drugo osim za izvrsavanje tudje politicke volje. Dvanaest poslanika DSS je svojom izjavom jasno reklo da ne prihvata mandate, a to je RIK prenebregao. DOS nije zamenio 50 poslanika kako je rekao, nego je zamenjeno 35, ostalo je 15 na listi i ocigledno je da ce oni taj prostor od 12 premostiti s tih 15", kaze Bakarec.

Clan Administrativnog odbora Rodoljub Sabic medjutim, istice da u Skupstinu Srbije nije zvanicno stigao dopis poslanika DSS da ne zele da ucestvuju u radu Parlamenta, vec da su o tome obavestili samo medije i javnost. "Ukoliko 12 poslanika DSS ne prihvata svoje mandate, onda ce morati da podnesu ostavke", dodao je Sabic. "Kada RIK i Administrativan odbor dobiju napismeno dokaz da tih 12 poslanika ne zele da dalje budu poslanici to ce biti verifikovano", kaze Sabic.

DSS najavljuje da vise nece ucestvovati u radu Skupstine i da ce se zbog, kako istice Nebojsa Bakarec, povrede zakona obratiti nadleznim sudskim instancama. "Ta odluka je protivzakonita i protivustavna i mi takvu skupstinu ne smatramo legitimnom i necemo ucestvovati u njenom radu, sto ne znaci da cemo vratiti mandate. To necemo uraditi, vec cemo potraziti sve preostale pravne lekove", kaze Bakarec.

Dosadasnji sekretar Parlamenta Georgije Maric podneo je ostavku na tu funkciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: