SNP SE ODLUCILA NA KOMPROMIS

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2002.

20:00

Default images
Glavni odbor Socijalisticke Narodne partije Crne Gore u ponedeljak je uslovno prihvatio nacrt zakona o saradnji s Haskim tribunalom. Lider SNP Predrag Bulatovic izjavio je da je postojeca verzija zakona neprihvatljiva, ali da je moguce postici kompromis ukoliko bi se odredba o izrucenju odnosila na jugoslovenske drzavljane za koje je Haski sud vec dostavio optuznice Saveznom ministarstvu pravde. Bulatovic je precizirao da je rec o dvadesetak osoba, ukljucujuci i one koje se vec nalaze u zatvoru u Seveningenu, izvestava dopisnik Radija B92 iz Podgorice Srdjan Jankovic. "Nacrt saveznog zakona o saradnji s Haskim tribunalom je neprihvatljiv, ali s obzirom na pretnje sankcijama medjunarodne zajednice, ova partija je spremna na kompromis", izjavio je Bulatovic. Kompromis predstavlja, prema odluci GO SNP, selektivno izrucenje optuzenih. "Mi smo dali predlog da bude napravljen zakon u kome ce moguce izrucenje vaziti za one koji su optuzeni pred Haskim tribunalom, a cije su optuznice dostavljene Ministarstvu pravde SRJ, a da svaka nova eventualna optuznica protiv drzavljana SRJ, koja bi dosla nakon usvajanja zakona, bude procesuirana i da im se sudi pred domacim sudovima. Kompromis bi bio da bude uvedeno sudjenje pred nasim sudovima", rekao je Bulatovic. On je izjavio da je SNP ovim izasla u susret Srbiji koja zeli da izrucuje i zastitila crnogorske gradjane koji su ucestvovali u ratovima i izrazio ocekivanje da ce izrucivanja obavljaju republicki organi i da postoji dvostepeni postupak protiv optuzenih. Sve ovo vazi i pod jos jednim uslovom, da Srpska narodna stranka takodje izglasa ovaj zakonski projekat. "Nema sanse da ce SNP u saveznom parlamentu izglasati nesto protiv cega je SNS, koja je za nas vazan koalicioni partner", rekao je Bulatovic. On je dodao da bi Zakon mogao biti usvojen u Saveznoj skupstini 10. aprila.

"Ko ne bude bio spreman da prihvati kompromis i formulaciju zakona SNP snosice odgovornost za neusvajanje zakona i uvodjenje sankcija SRJ", rekao je Bulatovic.

Batic: Zakon o saradnji s Hagom je vrsta "lex specialisa"

Ministar pravde Vladan Batic izjavio je za Radio B92 da je kompromis koji je predlozio SNP prihvatljiv za Vladu Srbije i DOS. "Za Vladu Srbije i DOS ovakva odredba moze biti prihvatljiva vise kao politicko nacelo, nego pravna norma, jer je pravno svakako diskutabilna i predstavlja presedan u pravnom sistemu. Ali, posto je citav ovaj zakon neka vrsta 'lex specialisa' i neka vrsta presedana onda se to moze prihvatiti. Za nas je najznacajnije da je SNP promenio stav i da su oni koji su se dicili retorickim patriotizmom sada napravili 'salto mortale'

i pristaju na izrucenje domacih drzavljana. Sto se tice ovog uslova za samo do sada podignute optuznice, postavlja se pitanje za optuzbe albanskih ratnih zlocinaca, Tacija i ostalih, i postavlja se kao krucijalno pitanje kakav ce stav medjunarodne zajednice u vezi s tim biti. Imamo nekoliko dilema. Sto se Vlade i DOS tice, mi to mozemo da prihvatimo, jer ovaj zakon na neki nacin jeste jedan namenski zakon", rekao je Batic.

"DSS prihvata da se Zakon odnosi samo na vec optuzena lica"

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Sami kaze da je o tom predlogu vec bilo reci na sastanku odrzanom u petak u Palati Fedracije i da nije bilo nikakvih negativnih reakcija. Sami je za Radio B92 rekao da DSS prihvata kompromis SNP prema kom bi se Zakon odnosio samo na lica koja su vec optuzena pred Haskim sudom. On je dodao da ta izmena moze biti uneta u postojeci nacrt zakona. "Po misljenju DSS, nije nikakav problem da to bude uneto u Zakon, stavise, mi mislimo da je to dobro. To omogucava da svi koji bi naknadno bili optuzeni mozda mogli da budu sudjeni ovde ili da se na njih moze primeniti neki malo drugaciji zakon.

Na taj nacin bi ovaj zakon koji bi sad bio donet bio neka vrsta 'lex specialisa'", smatra Sami.

Predsednik Veca gradjana Savezne Skupstine i lider Demokratskog centra Dragoljub Micunovic ocenio je u pisanoj izjavi da je usvajanje Zakona o saradnji s Haskim sudom vrlo blizu, ne precizirajuci kada bi se zakonski predlog mogao naci pred poslanicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: