Miler: Ukrajina da obustavi blokadu

Predsednik uprave Gasproma obećao je dostavljanje gasa zapadnoj Evropi, čim Ukrajina ukine blokadu.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

12:05

Default images

"Neka Ukrajina prestane sa tom blokadom", rekao je u Ljubljani predsednik uprave Gasproma Aleksej Miler, nakon razgovora sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom. Miler je naveo i da je Rusija učinila sve za potpisivanje ugovora o gasu sa Ukrajinom, ali da taj ugovor nije potpisan i da se gas ne dostavlja.

"Neko je u Ukrajini očito sprečio sklapanje dugoročnog ugovora između Gasproma i Naftogasa", rekao je Miler u Ljubljani, dodavši da će Gasprom nastaviti pregovore sa Ukrajinom.

Povodom razgovora o prelasku gasovoda Južni tok preko Slovenije, Miler je nakon razgovora sa predstavnicima slovenačke države rekao da bi Slovenija mogla da postane tranzitna država za dobavu gasa od Mađarske do Italije.

"Naši strani partneri, kupci, nam daju do znanja da moramo da povećamo predviđene kapacitete, kao i predviđene količine gasa", rekao je Miler, odbijajući da govori o konkretnim brojkama, kao preuranjenim.

Današnje razgovore u Ljubljani, Miler je ocenio kao jako konstruktivne.

Istovremeno, slovenački predsednik Danilo Tirk, nakon razgovora sa prvim čovekom Gasproma, ocenio je da je projekat Južni tok od strateškog značaja za Sloveniju, kao i da je potrebno da se u najkraćem vremenskom roku učini sve da se razjasne preostala otvorena pitanja i donesu odgovarajuće odluke.

Tirk smatra i da Slovenija sebi ne sme da dozvoli nepotrebna odlaganja, između ostalog jer bi prolaskom trase Južnog toka preko Slovenije sporni gasski terminali, koje Italija želi da napravi u Jadranu blizu slovenačke obale, a čemu se Slovenija protivi, postali besmisleni.

"Gasovodom Južni tok bi Slovenija povećala svoju energetsku bezbednost, utvrdila svoj položaj u Evropi i doprinela energetskoj stabilnosti u evropskom prostoru", smatra slovenački predsednik i navodi da drugi idejni projekti iz te oblasti vremenski ne konkurišu projektu izgradnje Južnog toka.

Otvorena pitanja o Južnom toku

Slovenija neće potpisati sporazum o Južnom toku ako ne budu poštovani njeni strateški interesi, rekao je slovenački ministar privrede Matej Lahovnik.

Predsednik uprave ruskog "Gasproma" Aleksej Miler danas boravi u Ljubljani, gde se sastao, osim sa Lahovnikom, i sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom i direktorom direktorata za energiju na ministarstvu privrede Janezom Kopačom.

Slovenija i "Gasprom" će nastaviti pregovore koji traju već nekoliko meseci, povodom prolaska trase Južnog toka preko slovenačke teritorije.

Prema rečima slovenačkog ministra privrede Mateja Lahovnika, između Slovenije i "Gasproma" je ostalo još nekoliko ozbiljnih otvorenih pitanja, za koje će se, prema njegovim rečima, potruditi da pronađu rešenja koja bi bila u interesu obeju strana.

Ukoliko se to postigne, Lahovnik će slovenačkoj vladi predložiti da iznese svoj stav o sporazumu, nakon čega će još morati da ga ratifikuje parlament.

Lahovnik danas nije mogao da prokomentariše da li će biti sklopljen sporazum sa "Gaspromom" o prolasku Južnog toka preko Slovenije, rekavši samo da je dogovorena "ubrzana dinamika".

Tokom susreta predstavnika Slovenije sa Aleksejem Milerom, bilo je reči i o gasnoj krizi koja još uvek traje.

Slovenački premijer Borut Pahor je, tim povodom, rekao da Slovenija nezadovoljna zbog ometenog snabdevanja ruskim gasom, navodeći da se nada da će spor između Ukrajine i Rusije biti što pre rešen.

"Očekujemo da će nabavka gasa što pre biti obezbeđena i bez ometanja", rekao je tim povodom Matej Lahovnik, navodeći da ova priča ukazuje da treba smanjivati zavisnost energetske efikasnosti od samo jednog izvora.

Stanje nabavke gasa nepromenjeno

Slovenija već jedanaesti dan nema gasa, umesto koga je u "učtivu posetu" stigao predsednik uprave "Gasproma", Aleksej Miler.

"Stanje nabavke ruskog gasa iz Rusije je nepromenjeno", saopštio je danas direktor slovenačkog preduzeća "Geoplin“, potvrdivši da u Sloveniju već jedanaesti dan ne stiže gas iz Rusije.

Zahvaljujući dodatnim izvorima, glavni slovenački dostavljač plina "Geoplin“ uspeva da i dalje obezbedi skoro nesmetano snabdevanje, pre svega individualnih potrošača.

Ipak, uz pozive da se racionalno koristi plin, najviše se računa da će potrošnja plina pasti u odnosu na protekle dane jer je u Sloveniji temperatura konačno porasla do nule.

"Geoplin“ ipak očekuje da će ruski partner "Gasprom" objasniti "razloge više sile" zbog kojih još nema dostave plina iz Rusije. Naime, u svom pismu "Geoplinu", potpredsednik ruskog "Gasproma" obavestio je slovenački "Geoplin" da "do daljnjeg proglašava i stavlja na snagu uslove više sile zbog vanredne situacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: