Buš: Invazija bila neophodna

Odlazeći američki predsednik Džordž Buš ocenio je danas u Bagdadu da invazija na tu zemlju "nije bila lak zadatak", ali da je bila "neophodna".

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 14.12.2008.

14:49

Default images

"Zadatak nije bio lak, ali je bio neophodan za američku bezbednost, nadanja Iračana i mir u svetu", izjavio je Buš nakon sastanka sa iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem. Talabani je rekao da je Buš "veliki prijatelj iračkog naroda, koji je pomogao oslobađanju zemlje".

Američki predsednik i irački premijer Nuri al-Maliki simbolično su potpisali bezbednosni sporazum o povlačenju američke vojske iz Iraka. Oni su stavili svoja imena na dokument koji su 17. novembra zvanično potpisali šef iračke diplomatije Hošijar Zebari i američki ambasador Rajan Kroker, prenele su agencije.

Taj sporazum "označava naše prijateljstvo i predstavlja način da se pomogne Iračanima da ostvare obećanje o slobodnom društvu", ocenio je Buš.

Buš je u nedelju doputovao u iznenadnu posetu Iraku, 37 dana uoči isteka mandata u Beloj kući.

Reč je o četvrtoj poseti američkog predsednika Iraku od invazije na tu zemlju 2003. Prethodno, posetio je Irak u novembru 2003, junu 2006. i u septembru 2007. godine.

Bušova poseta Iraku usledila je nakon jučerašnje takođe iznenadne posete američkog sekretara odbrane Roberta Gejtsa američkoj vojnoj bazi.

Mada je Gejts najavio da će američki vojnici otići iz Iraka do kraja juna 2009, komandant međunarodnih snaga, general Rej Odierno je rekao da će Amerikanci ostati i posle tog datuma u Iraku kako bi savetovali i trenirali iračku vojsku.

Povodom tih najava, šiitski pokret Moktade al-Sadra koji se protivi američkom prisustvu u Iraku, optužio je danas Amerikance da se ne drže obećanja koja su dali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: