Dodatni troškovi za zdravlje

Pacijenti u Srbiji izdvojili su za godinu dana dodatnih 6,4 milijardi dinara za svoje zdravlje, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Subota, 13.12.2008.

03:32

Default images

Bili su primorani na to iako su zdravstveno osigurani. To je samo ono što su platili kroz participaciju na preglede i lekove. Niko, međutim, ne zna koliko su se još istrošili za dijagnostku ili laboratorijske analize na koje su "usmereni" kod privatnika, ili za "preskakanje" listi čekanja u državnom zdravstvu, na lični zahtev i o svom trošku, navodi list.

U međuvremenu participacija je poskupela sa 20 na 50 dinara, odnosno 150 odsto, a i lekovi su "skočili" najmanje za 10 odsto.

Od fiksne participacije u kasu zdravstvenog osiguranja, za koju godišnje, u proseku, po stanovniku izdvojimo 270 evra kroz doprinos od 12,3 odsto, slilo se 3,4 milijardi dinara.

Od toga je 812 miliona naplaćeno za participaciju od 20 dinara po kutiji leka, a više od 2,5 milijardi za preglede, lečenje i procentualno učešće u troškovima implantata, proteza i pomagala.

U ortopediji, zahvat se sada čeka nekoliko meseci. Ko hoće da preskoči red, plaća protezu, ali i kompletne troškove lečenja i ležanja u bolnici.

Tako, račun za operaciju kolena može da dostigne i 170.000 dinara, plus 4.000 evra za kupovinu proteze.

Porođaj je "besplatan", ali ko hoće epiduralnu anesteziju u GAK "Narodni front" plaća 10.000 dinara.

Pregled na magnetnoj rezonanci radi se na uput, o trošku osiguranja, ali se na njega u državnom zdravstvu čeka i do pola godine. Onaj ko ode kod privatnika plaća oko 10.000 dinara.

"Činjenica je da su zdravstvene ustanove sklone tome da izmišljaju vanstandardne usluge, jer naplatom lečenja pacijentima obezbeđuju dodatni novac za plate", kaže Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: